Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 25 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Slimme luchtmeter gekozen tot beste idee

Niels (Delft) en Dennis (Westervoort) Bergervoet hebben met de ’slimme luchtmeter’ volgens de publieksjury het beste idee bedacht bij de Comfort Challenge. Deze door energieleverancier Essent uitgeschreven wedstrijd inspireerde tientallen studenten, young professionals en creatieve talenten om een idee te bedenken dat het comfort in huis verhoogt en tegelijkertijd energie bespaart.

De slimme luchtmeter meet luchtvochtigheid, CO2, fijnstof en de temperatuur in huis. Een bijbehorende app geeft een seintje wanneer het tijd is om te ventileren. Een goede luchtkwaliteit in huis vermindert gezondheidsklachten en bespaart energie. 1500 euro bruto wonnen Niels en Dennis omdat zij de meeste publieksstemmen hebben gekregen. Hetzelfde bedrag kregen zij onlangs ook al omdat de vakjury hun slimme luchtmeter de beste inzending vond.

Superblij en verbaasd

De gebroeders Bergervoet namen het onder meer op tegen een idee om haarden te kunnen huren en het op een eenvoudige manier vervangen van lampen door LED-verlichting. „Het idee is ontstaan bij ons thuis, omdat de lucht zo droog werd van de open haard en we daar last van kregen”, zeggen de Bergervoets. „We zijn superblij en verbaasd.”

https://twitter.com/denbergervoet/status/753308877094055936

De ideeën voor de Comfort Challenge werden in Metro voorgesteld, waarna mensen konden stemmen. Nu de slimme luchtmeter de winnaar is, gaat Essent onderzoeken of en hoe de meter verder kan worden ontwikkeld in de opmaat naar een slimmer huis. Essent richt zich op dat laatste, naast het leveren van energie, en is daarom blij met een inzending als die van Niels en Dennis Bergervoet.

Meer dan het apparaat

„Hun concept is breder dan het apparaat alleen”, zegt een Essentwoordvoerder. „Niels en Dennis hebben gekeken naar hoe hun idee past binnen het Essent-ecosysteem. Zo zouden de gegevens over luchtkwaliteit in huis gebruikt kunnen worden om energieverbruik en binnenklimaat actief te sturen, dit door efficiënt te ventileren en te stoken.”

Meer info: www.comfortchallenge.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.