Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 31 jul 2016 / 17:16 uur

Skydiver overleeft sprong van 7600m zonder parachute

De Amerikaanse skydiver Luke Aikins heeft dit weekend geschiedenis geschreven door zonder parachute op 7600 meter uit een vliegtuig te springen en dit te overleven.

Na maanden voorbereiding heeft de 42-jarige Luke Aikins op zaterdag de sprong gewaagd. Hij maakte een vrije val van ruim twee minuten, die live werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie, waarna hij in een vangnet landde.

Perfect uitgevoerd

De stunt was tot in de puntjes voorbereid. Op ongeveer 5500 meter liet Aikins zijn zuurstofmasker gaan, en hij gebruikte lichtjes in het net om zich te kunnen positioneren. In de laatste seconden van de sprong moest de skydiver zich op zijn rug draaien, en ook dat werd perfect uitgevoerd.

In de eerste instantie had de ervaren skydiver een parachute mee, omdat dit volgens de Screen Actors Guild verplicht was, maar Aikins besloot het niet te dragen omdat dit zijn sprong in gevaar kon brengen.

Bijna direct na de landing stond Aikins weer op en omhelsde zijn vrouw. „Ik zweef bijna, het is geweldig wat er is gebeurd!”, vertelde hij aan het enthousiaste publiek.

Skydiver overleeft sprong van 7600m zonder parachute
Luke Aikins na zijn sprong. Foto: EPA/Mark Davis

Het plan

De sprong was ongeveer twee jaar geleden bedacht door vriend en fysioloog Chris Talley. Hoewel Aikins het idee eerst lachend afwees en stelde dat hij zou helpen met vinden van een kandidaat, besloot hij uiteindelijk toch uit het vliegtuig te springen.

Aikins sprong samen met drie andere skydivers, die wel parachutes droegen. Een van hen had een camera, een ander gebruikte rook zodat de stuntman door het publiek kon worden gevolgd en een derde pakte zijn zuurstofmasker aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Skydiver overleeft sprong van 7600m zonder parachute
Sluiten