Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 8 jul 2016 / 08:45 uur

Recordaantal migranten trekt weer weg uit Nederland

Het aantal migranten dat Nederland vrijwillig weer verlaat, is in een jaar tijd verdubbeld. In de eerste helft van het jaar maakten 2500 vluchtelingen weer rechtsomkeert, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het is een record, nog nooit vertrokken zoveel migranten weer uit Nederland. Het gaat om migranten uit onder meer Afghanistan, Albanië, Bosnië, Iran en Irak.

Ernstig teleurgesteld

Het grootste deel van de migranten komt uit de ‘veilige’ landen en gaan terug omdat ze geen kans maken op een verblijfsvergunning. Maar dat is niet de enige reden. „Veel vluchtelingen zijn ernstig teleurgesteld over de procedures voor verblijfsvergunningen”, vertelt een woordvoerder van het IOM aan Metro. „Ze vinden het te lang duren, of hadden gehoopt dat het makkelijker zou zijn hun gezin naar Nederland te halen.”

Meer migranten terug

Het IOM verwacht dat er de komende maanden nog veel meer migranten terug zullen gaan naar hun land van herkomst, mede vanwege de grote groep die het afgelopen jaar richting Europa is gekomen. „Het gaat dan niet alleen om het aantal migranten dat terugkeert, maar ook om de complexiteit van de procedures hieromheen”, aldus het IOM.

Het IOM helpt migranten en afgewezen asielzoekers met de vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst. Wereldwijd hielp het IOM vorig jaar 70.000 migranten terug te keren naar hun vaderland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Recordaantal migranten trekt weer weg uit Nederland
Sluiten