Steven Musch
Steven Musch Nieuws 18 jul 2016 / 14:15 uur

Rapport: Russische overheid steunde dopinggebruik

Het is bewezen dat de Russische overheid het dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen in Sotsji steunde en verdoezelde. Dat heeft de Canadese jurist Richard McLaren maandag bekendgemaakt bij een persconferentie. McLaren deed sinds mei in opdracht van het wereldantidopingagentschap (WADA) onafhankelijk onderzoek.

Het onderzoek werd gestart nadat The New York Times de Russische overheid beschuldigde van het sjoemelen met dopingtesten tijdens de Spelen in Sotsji. Het Russisch Ministerie van Sport voerde de regie uit bij het grootschalige dopingprogramma, en werd daarbij geassisteerd door de Russische veiligheidsdienst, stelt McLaren. Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden vervolgens via een ingenieus systeem omgewisseld met ‘schone’ urine monsters.

Urinemonsters omwisselen

Volgens McLaren gaf de vice-minister van Sport, Yuri Nagornykh, het bevel om de urinemonsters om te wisselen. Ook noemt de jurist het ‘ondenkbaar’ dat Vitaly Mutko, de minister van Sport, zich niet bewust was van wat er gebeurde.

Uit het onderzoek blijkt dat het niet alleen gaat om atletiek, maar om alle sporten. Het gesjoemel met de dopingtests zou zelfs al voor de Olympische Spelen in Londen in 2012 hebben plaatsgevonden.

McLaren: „Het systeem werd opgezet na de Olympische Spelen van 2010, en was in werking tot 2014. Het liet de manipulatie toe van een positief naar een negatief resultaat. Dat gebeurde onder toezicht van de vice-minister van Sport. Het ministerie van Sport, Rusada en de FSB (veiligheidsdienst) waren betrokken bij dit proces."

Hoeveel Russische medailles er precies zijn gewonnen door dopinggebruik is niet duidelijk. Wel zegt McLaren dat het om ‘enkele’ medailles gaat.

Verder gaf de jurist aan dat hij geen aanbevelingen wilde doen met betrekking tot de Spelen in Rio. Veel Russische sporters waren al uitgesloten van deelname in Rio, maar de kans bestaat nu dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alle Russische sporters definitief uitsluit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rapport: Russische overheid steunde dopinggebruik
Sluiten