Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 27 jul 2016 / 10:20 uur

Protest tegen misstanden Australische gevangenis

Maandag werden er beelden uitgezonden van het Don Dale-jeugddetentiecentrum in Darwin, waarin te zien was hoe een tiener aan een stoel vastgebonden zit terwijl wij een kap over zijn hoofd heeft. Ook is er te zien hoe een jongen door een bewaker letterlijk zijn cel ingesmeten werd.

Het Australische onderzoeksprogramma Four Corners zond de beelden uit, die gemaakt zijn tussen 2010 en 2014, waar direct geschokt op werd gereageerd. In Darwin verzamelde zich voor het kantoor van het Northern Territory government, het overkoepelende machtsorgaan van het Northern Territory, een groep mensen om te protesteren. Ook de Australische premier Malcolm Turnbul was aanwezig.

Stoel

Temidden van de demonstranten zit een persoon op een stoel. Hij of zij is vastgebonden op de manier die ook op de schokkende beelden is te zien. Voor de stoel staat een bord met de tekst: „Als ik dit met mijn kinderen zou doen, zouden ze van mij afgepakt worden.” Ondertussen scandeert de groep een leus: „HEY HEY, HO HO, THE NT GOVERNMENTS GOT TO GO” (Hey hey, ho ho, het bestuur van het Northern Territory government moet gaan).

Onderzoek

De premier neemt de tijd voor een aantal woorden. Zo geeft hij aan dat er „zorgvuldig zal worden gekeken naar mishandeling, het falen van het systeem en hoe dit kon gebeuren. En als het al eens is gebeurd, waarom is dit dan niet gemeld? En als het al is gemeld, waarom is er dan geen actie ondernomen?” Ook zegt hij vertrouwen te hebben in het onderzoeksteam.

Frustratie

Directeur van de Northern Territory government, Adam Giles, heeft het protest aangehoord. Hij begrijpt de frustratie. Zelf is hij een echte ‘local’ en ziet hij veel van de criminaliteit onder zowel jongeren als volwassenen. Hij geeft aan dat het enige wat de Northern Territory government wil, is dat criminaliteit niet meer aan de orde van de dag is en dat iedereen vredig samen kan wonen.

Dankbaar

Middels een briefje heeft de mishandelde Dylan Voller iedereen bedankt voor het medeleven. „Ik wil iedereen bedanken die de waarheid naar buiten heeft gebracht”, schreef de 18-jarige een brief die zijn advocaat via Twitter deelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protest tegen misstanden Australische gevangenis
Sluiten