Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 8 jul 2016 / 17:10 uur

Prorail wil spoorlopers aanpakken met kliklijn

Vertragingen op het spoor zorgen voor veel ergernis bij treinreizigers. Een van de oorzaken hiervan zijn spoorlopers; mensen die hun hond uitlaten of laatkomers die via een sluiproute toch hun trein nog willen halen. Vaak zijn zij zich niet bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. Daarom start Prorail deze zomer een proef met een soort kliklijn.

Mensen die iemand bij het spoor zien lopen kunnen bellen naar de meldlijn. Prorail hoopt zo spoorlopers sneller aan te pakken. De proef gaat voor zover bekend alleen gelden in de buurt van de meest beruchte spoorlooplocaties. Omdat het toezicht op het spoor momenteel gering is en na een melding het te lang duurt voordat een agent ter plaatse is, weten veel spoorlopers onder een boete van 140 euro uit te komen.

Toegankelijk

Spoorlopen kan levensgevaarlijk zijn. Bovendien schrikken machinisten van mensen op het spoor en zijn dan ook genoodzaakt te remmen, wat voor vertraging zorgt.

Voor Prorail is het lastig om het hele spoor af te sluiten. Het moet namelijk toegankelijk blijven voor hulpdiensten en onderhoudswerkzaamheden. De grote hoeveelheid spoorlopers baart Prorail zorgen. In de eerste helft van 2016 kwamen er 1602 meldingen binnen van mensen die op het spoor liepen. In 2015 waren dat er 2800. Op social media worden steeds vaker filmpjes geplaatst waarin jongeren over het spoor lopen.

https://www.instagram.com/p/BDG1UBDn_Li/

https://www.instagram.com/p/BDgr6kSQ8-S/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Prorail wil spoorlopers aanpakken met kliklijn
Sluiten