Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 28 jul 2016 / 15:23 uur

Politie voorkomt Project X 2.0 in Zeeuws dorp

Project X 2.0 is op het nippertje voorkomen in het Zeeuwse Oud-Vossemeer, vlak bij Tholen. Een 16-jarige jongen wilde een barbecue organiseren en stuurde de uitnodiging eruit via WhatsApp naar een handjevol vrienden. Maar toen zag hij op Instagram zijn uitnodiging staan. „Op een gegeven moment had het bericht 3500 likes en 524 reacties”, vertelt Esther Boot van de politie in Zeeland aan Metro.

De jongen, wiens ouders op vakantie waren, schrok zich een hoedje en was zo verstandig om de wijkagent in te schakelen en op internet te communiceren dat het feestje niet doorging. „Zulke dingen nemen we direct serieus, vooral vanwege de snelheid van de aantallen”, vertelt Boot. In samenwerking met een omgevingsanalist is er een inschatting gemaakt van de toeloop van mensen en vervolgens werd er samen met de burgemeester een plan de campagne opgesteld.

Brave jongeren

„We hebben politiemensen neergezet op de toegangswegen in de regio. Gelukkig maar, want er was een honderdtal jongeren op weg naar het feestje”, aldus Boot. Dit waren jongeren uit de buurt, maar ook uit de rest van Zeeland en zelfs uit Noord-Brabant kwamen mensen af op de barbecue die flink uit de hand had kunnen lopen. De feestgangers werden teleurgesteld door de politie. Boot: „Gelukkig zijn ze allemaal braaf teruggegaan. Er is niets vernield en er is niet gevochten, dankzij het voorwerk dat er verricht is.

„Het gaat hier totaal niet om een groep kwajongens”, wil Boot benadrukken. Waar ze bij de politie juist bang voor zijn, is de kracht van social media. De politie heeft er een extra waarschuwing uitgedaan om jongeren op het hart te drukken voorzichtig om te springen met social media. „In dergelijke gevallen kunnen er grote financiële gevolgen uit voortvloeien als politie en gemeente besluiten de kosten te verhalen op de ouders”, staat er op de website van de politie.

Project X

Volgens Boot had een tweede ‘Project X’ zo in Oud-Vossemeer kunnen gebeuren. „Nu is het allemaal goed verlopen, maar stel je voor dat al die jongeren wel waren gekomen en dat bijvoorbeeld de ME ingezet had moeten worden.”

Project X, genoemd naar de gelijknamige film uit 2012, vond bijna vier jaar geleden plaats in Haren, toen een uitnodiging voor een onschuldig verjaardagsfeestje op Facebook belandde. Duizenden jongeren reisden af naar het Groningse dorpje, een bijeenkomst die uitmondde in een enorme chaos, inclusief flinke rellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie voorkomt Project X 2.0 in Zeeuws dorp
Sluiten