Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 26 jul 2016 / 05:19 uur

Prins Harry: ‘spijt van zwijgen over moeders dood’

Prins Harry betreurt het dat hij pas drie jaar geleden in staat was om over het overlijden van zijn moeder te spreken. „Ik heb er echt spijt van dat ik er nooit over heb gesproken,” vertelt hij.

Tijdens een evenement, waarbij aandacht werd gegeven aan mentale gezondheid, sprak de prins openhartig over de dood van zijn moeder. De boodschap van de dag was dat iedereen mentale problemen kan hebben „of je nu lid bent van de koninklijke familie, een soldaat bent, een sporter, moeder of vader, het maakt niet uit,” aldus Harry.

Mentale problemen

Prinses Diana kwam in 1997 om het leven door een auto-ongeluk, Harry was toen pas 12 jaar. In een gesprek met Voetballer Rio Ferdinand – die vorig jaar zijn vrouw verloor – geeft de prins toe dat hij eerder over het voorval had moeten spreken.

Ferdinand, vader van drie kinderen, sprak bovendien met de prins over hoe je als kind omgaat met de dood van een ouder. „Hij heeft verschillende levensfasen meegemaakt die mijn kinderen binnenkort ook zullen tegenkomen. Dus om over zijn ervaringen te horen is erg belonend en educatief.”

Vooroordelen

Prins Harry vertelde BBC dat het simpel is om te concluderen dat iemand als Ferdinand het makkelijker heeft door zijn geld, succes en snelle auto’s. „Maar uiteindelijk is zijn vrouw in een vroeg stadium van zijn leven met haar weggehaald. Dus natuurlijk zal hij lijden, het maakt niet uit of hij een geweldige baan heeft.”

„Veel mensen denken dat als je een baan hebt, of financiële zekerheid, een familie, een huis, al dat soort zaken, je prima met die dingen kunt omgaan,” gaat de prins verder. Tegen BBC Breakfast gaf hij aan dat het prima is om te lijden, maar dat je er wel over moet praten. “Het is geen zwakte. Zwakte is dat je een probleem bij jezelf constateert en het niet oplost,” aldus Harry.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prins Harry: ‘spijt van zwijgen over moeders dood’
Sluiten