Rens Oving
Rens Oving Nieuws 11 jul 2016 / 07:44 uur

Politiegeweld verscheurt Verenigde Staten

Alton Sterling kwam om het leven in Baton Rouge, Louisiana, Philando Castile liet het leven in Falcon Heights, Minnesota. En terwijl veel Amerikanen nog bezig waren om die gebeurtenissen een plek te geven opende een 25-jarige legerveteraan het vuur tijdens een vredesmars in Dallas.

Micah Johnson was woest over de dodelijke slachtoffers die de politie in de VS maakt onder jonge zwarte mannen. Hij besloot een daad te stellen en doodde vijf politieagenten met een geweer, voordat hij werd opgeblazen met een bomrobot.

Hashtag-ruzie

Wat volgde was een weekend vol protest en verhitte discussie. Om steun aan de politie te betuigen, begonnen Amerikanen te twitteren met de hashtag #bluelivesmatter. Een bewuste verandering van de veel gebruikte ‘Black Lives Matter’ hashtag. Ook was ‘All Lives Matter’, na Dallas populair.

Het gebruik van die hashtag zorgde weer voor boze reacties bij Black Lives Matter-activisten. Die beweging probeert al jaren om politiegeweld gericht tegen zwarte Amerikanen onder de aandacht te brengen. In hun ogen wordt hun boodschap gekaapt door een tegenbeweging die voor de verkeerde zaak strijd.

De ruzies op Twitter laten zien hoe geweld door en tegen de politie en het racisme dat hierbij tot uiting komt, het land verscheurt.

Dood door politiegeweld

Want dat de politie in Amerika een racismeprobleem heeft, is voor veel mensen duidelijk. De cijfers lijken dat bevestigen. Bij gebrek aan officiële gegevens doet de Britse krant The Guardian sinds 2015 onderzoek naar dodelijke slachtoffers door politiegeweld in de Verenigde Staten. Volgens de krant kwamen vorig jaar 1134 Amerikanen om het leven door politiegeweld. 15 procent van hen, 177 doden, waren jonge zwarte mannen. Dat is veel in een land waar ongeveer 13 procent van de bevolking Afro-Amerikaans is.

Dat de schutter in Dallas zei dat hij geïnspireerd werd door de activisten van Black Lives Matter, maakt het nu moeilijker om het, toch al ingewikkelde debat, te voeren. Want hoewel niemand eraan twijfelt dat Johnson alleen handelde, werpt de schietpartij wel zijn schaduw over de beweging.

Rustig blijven

Bang voor nog meer geweld deed President Obama zelfs een oproep om vooral rustig te blijven. „Het land is niet zo verdeeld als sommige mensen suggereren”, zei hij daarbij. „Amerikanen van alle rassen en achtergronden zijn woedend over de zinloze aanval op de politie in Dallas."

Obama hoopte op zaterdag de gemoederen wat tot bedaren te brengen. Maar dit had nog weinig effect. In verschillende steden was de politie dit weekend doelwit van geweld. In Saint Louis werden agenten zelfs in een hinderlaag gelokt en bedreigd. In Dallas ging het hoofdbureau tijdelijk dicht nadat er ernstige bedreigingen binnen waren gekomen.

Tegelijkertijd vonden er in heel het land vreedzame protesten plaats. De sfeer bleef daarbij wel gespannen, honderden protestanten werden gearresteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politiegeweld verscheurt Verenigde Staten
Sluiten