Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 21 jul 2016 / 15:10 uur

Pokémon Go-zaak versus Pokémon No-terras

Voor de één is het een spel, een ander noemt het de hel. Wat je er ook van vindt: de Pokémon Go-rage dendert door. In Japan zijn deze week de eerste gesponsorde afspraken gemaakt. Ruim drieduizend McDonald’s-restaurants in dat land worden omgetoverd tot een Pokémon Hotspot, zoals een Pokégym. Al strijdend kunnen de hongerige magen van Pokémontrainers met burgers gevuld worden, zo hoopt de fastfoodketen.

In Nederland kan nog geen deal gesloten worden met spelmaker Niantic, maar op creatieve wijze wordt Pokémon Go door verschillende ondernemers al wel ingezet om klanten te lokken. Anderen moeten juist niks hebben van de gekte en verbieden het jagen op Pokémon in hun zaak.

Pokémon Go versus Pokémon No.

Gratis bier voor jagers!

Waar? Café van Ouds in Nijmegen

Bij Café van Ouds gaan ze met de tijd mee. Niek van de Werken, een van de eigenaars, speelt het spel zelf niet, maar dat weerhoudt hem er niet van Pokémon Go-spelers te lokken naar zijn terras. Vanaf de middag wordt er deze week via de Pokémon Go-app van de andere eigenaar een speciale module, een lure, geactiveerd die Pokémon naar zijn terras lokt. „Een half uur lang zijn we dan een soort Pokémon Hotspot”, zegt Van de Werken. „Kost een euro per half uur. We zetten het ding een paar keer per dag aan. Uiteindelijk kost ons dat ongeveer een tientje per dag. En dat voor iets wat gewoon heel leuk is, toch?”

Wie een Pokémonjager is en deze week de Nijmeegse Vierdaagse loopt, wordt bij dit café nog eens extra beloond met een gratis biertje. „Het is feest in Nijmegen. Ik vind die Pokémon Go-gekte gewoon grappig en we dachten: daar gaan we wat leuks mee doen.”

Of er daadwerkelijk meer klanten worden gelokt met de Pokémonactie is de vraag. „Ik zie wel wat mensen die hier niet alleen voor een biertje zitten en met hun telefoon bezig zijn. Maar het is nu sowieso druk door de Vierdaagse. Of we volgende week nog doorgaan met het Pokémon lokken, moeten we nog even bekijken.”

‘Van het terras af’

Waar? Café Morshuis in Albergen

Knettergek werd hij ervan. Pokemonjagers keken niet op of om op het terras van Café Morhuis waardoor glazen tijdens de Pokemonjacht omver werden gestoten. Kok Peter Snoeier had er genoeg van en hing een A4’tje op met de tekst: ‘het is verboden Pokémon te vangen op het terras!’ „Je moet het verbod met een beetje humor zien, maar ik was die dag wel echt even klaar met die Pokémonjagers”, zegt Snoeier. „De jeugd kwam opeens overal vandaan om hier Pokémon te vangen. Ze stoorden de bediening, die werd gewoon aan de kant gestoten voor die flauwekul.”

De omzet deed het ook geen goed. „Nee joh, die jeugd stond alleen op het terras, ze kochten niks”, zegt Snoeier, die wel een oogje toeknijpt als iemand een Pokémon op het terras wil vangen. „De jongens en meisjes komen het nu eerst vragen of ze even het terras op mogen voor een Pokémon. Dat is dan prima. Nu is het veel rustiger en staan ze er niet meer met hele groepen.”

Voor de deur van het café is een Pokégym of Pokéstop. „Geen idee wat het is, maar we hebben bij de ingang een bronzen beeld van een bok staan, daar staan ze nu steeds met z’n allen omheen met hun telefoon", zegt Snoeier. Pokémonjagers ook hier wegjagen, is Snoeier niet van plan. „Daar mogen ze van mij staan, zolang ze maar niet met z’n allen op het terras staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pokémon Go-zaak versus Pokémon No-terras
Sluiten