Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 23 jul 2016 / 19:51 uur

‘Piloot MH370 plande crash op eigen simulator’

Meer dan twee jaar geleden is het nu dat toestel MH370 van Malaysia Airlines op mysterieuze wijze boven zee verdween. Het vliegtuig, dat in totaal 239 mensen aan boord had en vertrok vanaf Kuala Lumpur, is nooit aangekomen op eindbestemming Peking. Kort na het opstijgen van het toestel verdween het van de radar. De oorzaak van de verdwijning is nog steeds niet bekend.

Maar er komt wellicht meer duidelijkheid. In een vertrouwelijk document van de Maleisische politie, dat New York Magazine heeft onderschept, staat dat de piloot Zaharie Ahmad Shah van het toestel weken voor de grote ramp een crash simuleerde die erg veel gelijkenissen vertoont met de MH370-ramp.

Omdat het vliegtuig van de radar verdween en de communicatie uitviel, is het onzeker welke route daadwerkelijk afgelegd werd. De onderzoekers geloven echter zeker dat de vergelijking te maken valt aan de hand van de signalen van een satelliet en de scherpe bocht die het toestel maakte. Het enige grote verschil is dat er zo’n 1500 kilometer afstand zit tussen het eindpunt van de gesimuleerde vlucht en de plek waar het toestel zou zijn gecrasht.

Zaharie

Piloot Zaharie werd al vaker als verdachte genoemd in de zaak MH370, maar tot nu was er geen hard bewijs voor zijn schuld. Volgens zijn familie zou Zaharie onmogelijk met voorbedachte rade zichzelf en de inzittenden van het vliegtuig de dood in hebben gejaagd. Dit bleek ook uit onderzoeksrapporten: „de piloot gaat goed overweg met stress op het werk en thuis. Hij had geen geschiedenis van angst- of persoonlijkheidsstoornissen en er waren geen significante veranderingen in zijn manier van leven, conflicten of familiezaken”, werd destijds gemeld.

Met deze nieuwe informatie kan geïntensiveerd onderzoek naar Zaharie en de oorzaak van de MH370-crash bijna niet uitblijven. Ook omdat blijkt dat de functionarissen van Maleisische kant deze specifieke informatie voor zich hebben gehouden, iets wat al eerder vermoed werd. „Dit is het sterkste bewijs tot nu toe dat Zaharie met voorbedachten rade het vliegtuig heeft gebruikt voor een massamoord en zelfmoord", zegt New York Magazine hierover.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Piloot MH370 plande crash op eigen simulator’
Sluiten