Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 5 jul 2016 / 07:35 uur

Pas op! Dit kun je beter niet doen op vakantie

De jaarlijkse trek van miljoenen Nederlanders naar het buitenland komt eraan. Maar in dat, al dan niet ‘verre’, buitenland gelden niet altijd dezelfde wetten of gewoonten als thuis. Ik ga op vakantie en mag niet…

Vredesteken maken

Lekker hippie zo’n vredesteken (wijs- en middelvinger gespreid in een V-vorm), maar maak deze toch maar niet in Groot-Brittannië, Australië en Zuid-Afrika, adviseert het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN). „Wanneer je in deze landen het vredesteken maakt met de handpalm naar jezelf gericht, is dit equivalent aan iemand de middelvinger geven. Wanneer je de handpalm naar buiten richt, is er niets aan de hand.”

Oortjes in

Een Franse wet, die sinds zomer vorig jaar geldt, verbiedt oortjes in achter het stuur. Ook een koptelefoon op mag niet meer. Handsfree bellen via een headset is hiermee ook verboden. Boete: 135 euro. Deze ‘oortjeswet’ geldt ook voor fietsers.

In Slovenië, Servië en Spanje is ook het verboden oortjes in of een koptelefoon op te hebben op de fiets. In Portugal mag je op de fiets slechts één oortje in hebben.

Downloaden

Oké, illegaal downloaden mag nergens, maar vooral uit Duitsland komen berichten over strenge handhaving.

Advocatenkantoren in Duitsland kunnen relatief eenvoudig aan IP-adressen komen”, waarschuwt de ANWB. „Ze werken in opdracht van de film- en muziekindustrie en versturen de rekening voor auteursrechten naar de eigenaar van de internetaansluiting. Gebruik je als vakantieganger wifi van het hotel, vakantiehuis of camping dan kan de eigenaar daarvan besluiten je persoonsgegevens door te geven.” En dat kan je een rekening van meer dan 1000 euro opleveren.

Blotebillenfoto’s maken

Mei vorig jaar werd een Nederlandse vrouw in Cambodja opgepakt en het land uitgezet, omdat ze met twee anderen bij een tempelcomplex foto’s had gemaakt waarop zij poseerden met blote billen. Dat geldt als het beledigen van de Cambodjaanse cultuur.

Hond in auto zonder gordel

Hond mee naar Duitsland of Frankrijk? Dan moet het dier ‘goed vastgezet’ worden in een speciale gordel. Vervoeren in een reiskennel of in de laadruimte achter een rek mag in deze twee landen ook. In andere landen, waaronder België, Kroatië, Polen, Slowakije en Zwitserland, mag de hond niet op de voorstoel.

Over iemand heenstappen

Net als in veel andere Aziatische landen worden in Nepal voeten als vuil beschouwd. Nepalezen vinden het daarom onbeschoft wanneer je over iemands benen stapt, zo waarschuwt het tolkcentrum TVcN.

Eetstokjes rechtop zetten

Nog een tip van het TVcN: zet je eetstokjes in een Aziatisch land niet rechtop in de rijst. „Dit wordt doorgaans alleen gedaan bij begrafenissen en daarom wordt het als zeer onbeleefd beschouwd als iemand dit tijdens een gewoon diner doet.”

Linkerhand gebruiken

Probeer in India niet me je linkerhand te eten en geef hier ook niet iets mee aan een ander. De linkerhand geldt hier namelijk als onrein, omdat deze wordt gebruikt voor het afvegen van de billen en het uitdoen van de schoenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pas op! Dit kun je beter niet doen op vakantie
Sluiten