Metro
Metro Nieuws 11 jul 2016 / 11:50 uur

Orang-oetan ernstig met uitsterven bedreigd

De Borneose orang-oetan wordt al jarenlang ernstig bedreigd, maar is nu nog een flinke stap dichter bij uitsterven. Op de beruchte Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staat achter de naam van de mensaap ‘ernstig bedreigd’, de hoogste risicocategorie.

De aap komt behalve op Borneo alleen nog op Sumatra voor. Op Borneo neemt het leefgebied van het dier voortdurend in omvang af. Grote delen van het oerwoud worden omgezet in plantages voor palmolie en rubber en daarbij verdwijnt er hout naar de papierindustrie. Bovendien wordt er op de apen gejaagd.

Walvishaai

De IUCN slaat tevens alarm over de walvishaai, de grootste kraakbeenvis die in alle wereldzeeën voorkomt. Hun aantal is in 75 jaar gehalveerd. Schroeven van schepen en vissers vormen hun grootste vijanden. Ze sterven tevens dikwijls als bijvangst in de netten van tonijnvissers. Het Wereldnatuurfonds pleit voor strengere regels voor de handel in de vis. Vooral Chinese vissers doen aan overbevissing, waardoor de walvishaai een bedreigde diersoort op de Rode Lijst is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orang-oetan ernstig met uitsterven bedreigd
Sluiten