Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 14 jul 2016 / 13:13 uur

Noodtoestand in Frankrijk per 26 juli opgeheven

Frankrijk heft de noodtoestand per 26 juli op. Dat maakte premier François Hollande donderdag bekend tijdens het traditionele interview op 14 juli, de Franse nationale feestdag.

De noodtoestand was ingevoerd na de aanslagen in Parijs, op 13 november van vorig jaar. „We kunnen de noodtoestand niet voor onbepaalde tijd verlengen, dat heeft geen zin. Dat zou betekenen dat we niet langer in alle omstandigheden een republiek met een rechtsstaat zijn’”, aldus Hollande.

Verlengd

De noodtoestand werd tot nu toe twee keer verlengd, de laatste keer was dat in verband met het EK voetbal en de Tour de France. De noodtoestand geeft politie extra bevoegdheden en brengt extra veiligheidsmaatregelen met zich mee. Na 13 november werden bijvoorbeeld de grenzen van het land korte tijd gesloten, om de jacht op de daders van de aanslagen makkelijker te maken en het land af te sluiten voor nieuwe dreigingen. Ook kon de politie zonder tussenkomst van een rechter huizen binnenvallen.

Mensenrechten

De regering zei dat dat de extra bevoegdheden noodzakelijk zijn in de strijd tegen terrorisme, maar burgerrechtenbewegingen twijfelen aan het nut van de maatregelen. Eind januari gingen duizenden Fransen de straat op om te protesteren tegen de noodtoestand. Ook mensenrechtenorganisaties, vakbonden en verschillende politici lieten zich negatief uit over de verlenging van de noodtoestand. Volgens Amnesty International leidt de noodtoestand tot schending van mensenrechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodtoestand in Frankrijk per 26 juli opgeheven
Sluiten