Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 12 jul 2016 / 11:40 uur

Mysterie ontrafeld: Van Gogh sneed zijn hele oor af

Aan misschien wel het grootste mysterie uit de kunstgeschiedenis is dinsdag een einde gekomen: Vincent van Gogh sneed in de nacht van 23 november 1888 zijn hele oor af, en niet maar een klein stukje zoals door de jaren heen gesuggereerd werd.

Dit wordt duidelijk door een aantal tekeningen van de Arlesiaanse arts Félix Rey, die in 1930 gemaakt zijn. Die tekeningen werden gevonden door de Engelse Bernadette Murphey en zijn te zien op de tentoonstelling De Waanzin Nabij (Van Gogh en zijn ziekte), die vanaf vrijdag in het Van Gogh Museum te zien is.

Research

De tekening was oorspronkelijk bedoeld als research-materiaal voor het bekende boek over Van Gogh: Lust for Life. De schrijver van het boek benaderde Félix Rey destijds, omdat hij veertig jaar eerder de wond van Van Gogh als stagiair behandelde. Hij vroeg Rey om een tekening te maken, aldus De Volkskrant.

De ontdekking zorgt voor een einde van de discussie. In het verleden spraken verschillende ooggetuigen van de verwonding elkaar namelijk tegen. De huisgenoot van Van Gogh meende dat Van Gogh zijn hele oor afsneed, terwijl de schilder Signac en de weduwe van Vincents broer Theo beiden zeiden dat hij alleen de lel afsneed.

Geen ongeluk

Omdat nu blijkt dat Van Gogh zijn hele oor afsneed, wordt geconcludeerd dat het niet om een ongeluk kan zijn gegaan. Zo’n grote wond vergt de nodige voorbereidingen en uit documenten uit het verleden blijkt dat Van Gogh op het moment van het ‘oor afsnijden’ al gek was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mysterie ontrafeld: Van Gogh sneed zijn hele oor af
Sluiten