Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 31 jul 2016 / 14:05 uur

Meisje (12) bewusteloos na hyperventilatie-spelletje

Een lepel kaneel doorslikken, elkaar wurgen, jezelf in brand steken; er zijn de laatste jaren al heel wat spelletjes voorbij gekomen die de gezondheid van kinderen in gevaar kunnen brengen. Afgelopen weekend raakte een meisje bewusteloos nadat ook zij meedeed aan een spelletje: hyperventileren.

Samen met een aantal andere kinderen speelde het 12-jarige meisje een spelletje waarbij hyperventilatie wordt opgewekt door veel en snel te ademen. Dat meldt de politie Bergeijk, Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden op Facebook. Hoewel hyperventilatie niet direct gevaarlijk hoeft te zijn, kan het leiden tot flauwvallen, en dat kan wel negatieve gevolgen hebben.

Het 12-jarige meisje lag al een tijdje bewusteloos op straat toen de ambulance aankwam. Volgens een woordvoerder van de politie heeft het meisje niets overgehouden aan het spelletje, aldus Omroep Brabant.

https://www.facebook.com/&/posts/2081865845371434

‘Spelletjes’

De politie waarschuwt bovendien voor andere gevaarlijke ‘spelletjes’. Een voorbeeld hiervan is ‘chubby bunny’, waarbij zoveel mogelijk spekjes in de mond worden gestopt. Als de spekje in de keel schieten, kan dit leiden tot verstikking.

De ‘cinnamon challenge’, die enige tijd geleden een hit was op social media, kan kortademigheid en verstikking tot gevolg hebben. Een andere risicovolle uitdaging is de ‘choking game’ om een ‘high’ gevoel te krijgen. Als de keel te lang wordt dichtgeknepen kan de persoon in kwestie overlijden.

Ten slotte waarschuwt de politie voor de ‘deo challenge’ waarbij kinderen zo lang mogelijk deo op elkaars armen spuiten. Dit kan zorgen voor brandwonden.

Praten

De politie moedigt ouders aan om te praten over deze spelletjes, de gevolgen en de rol die groepsdruk hierin speelt. „Deze ‘spelletjes’ kunnen serieuze gevolgen hebben. Wij willen niet binnenkort bij u aan de deur staan met slecht nieuws.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meisje (12) bewusteloos na hyperventilatie-spelletje
Sluiten