Steven Musch
Steven Musch Nieuws 18 jul 2016 / 11:38 uur

Dubbel zoveel ‘vieze’ restaurants direct gesloten

Het aantal onhygiënische restaurants is de laatste twee jaar flink gestegen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 25 bedrijven, voornamelijk horecagelegenheden, direct gesloten. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de toezichthouder.

Ten opzichte van 2013 is het verschil zelfs nog veel groter. Dat jaar werden er namelijk maar twee restaurants met spoed gesloten. Dat gebeurt als het bedrijf in een tijdsbestek van twee jaar drie boetes krijgt opgelegd of als er direct gevaar voor de volksgezondheid is.

Proeftijd

Zo’n spoedsluiting betekent overigens niet dat de horecagelegenheid nooit meer open kan. De ondernemer krijgt een proeftijd om orde op zaken te stellen, waarna de gelegenheid weer onder normaal toezicht komt te staan.

Naast het verhoogde aantal spoedsluitingen, ziet de NVWA ook een stijging in het aantal bedrijven dat onder verscherpt toezicht komt te staan. Volgens de NVWA neemt dat aantal jaarlijks toe, van 350 in 2013 naar 470 in 2015. Er wordt gecontroleerd op hygiëne, omgang met voedsel en ongediertewering. Als bedrijven onder de maat presteren, worden ze onder verscherpt toezicht gesteld en worden er boetes opgelegd.

Reageer op artikel:
Dubbel zoveel ‘vieze’ restaurants direct gesloten
Sluiten