Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 26 jul 2016 / 15:01 uur

Man met dubbele handtransplantatie heeft spijt

In 2009 was Jeff Kepner de eerste persoon ter wereld die een dubbele handtransplantatie ontving. Nu blijkt echter dat de man helemaal niet blij is met zijn nieuwe handen.

Wat een levensveranderende ingreep had moeten zijn, heeft voor de Amerikaanse Jeff Kepner enkel negatieve effecten gehad. De getransplanteerde handen, die hij bijna zeven jaar geleden ontving, hebben namelijk nooit gefunctioneerd.

Geen leven

In 1999 verloor Kepner zijn beide handen aan bloedvergiftiging. Hierna maakte hij gebruik van protheses, waardoor hij zijn baan kon behouden en auto kon blijven rijden, dingen die sinds de operatie niet langer mogelijk zijn.

„Vanaf de eerste dag heb ik mijn handen niet kunnen gebruiken,” vertelt Kepner tegen TIME. „Als het zou kunnen, zou ik mijn handen willen laten verwijderen.” Ook geeft de man aan dat hij momenteel niets kan doen „Ik zit de hele dag in mijn stoel en verslijt mijn televisie.”

De vrouw van Kepner, Valarie, heeft bovendien ontslag moeten nemen om voor hem te kunnen zorgen. Een GoFundMe-pagina is opgericht om de kosten te kunnen dekken.

Verwijderen

De operatie duurde ongeveer negen uur en werd uitgevoerd in het University of Pittsburgh Medical Center (UPMC). Kepner kende de risico’s, maar ging ervan uit dat er altijd de mogelijkheid was om de handen gewoon te verwijderen. Deze procedure brengt echter nieuwe risico’s met zich mee en het is onzeker of de man opnieuw protheses kan gebruiken, volgens dokter Vijay Gorantla van UPMC.

Kepner vertelt TIME dat hij de vele operaties zat is, en de handen waarschijnlijk houdt. Hoewel hij achteraf gezien de operatie niet opnieuw zou doen, heeft hij geen kritiek op de dokters die de operatie hebben uitgevoerd. „Dat is het risico dat je neemt,” aldus Kepner.

Transplantaties

Dokter Andrew Lee, de chirurg die de operatie leidde in 2009, is momenteel bezig met een project om penistransplantaten voor Amerikaanse veteranen uit te kunnen voeren. Over Kepner vertelt hij aanTIME dat de getransplanteerde handen niet zo goed functioneren als die van drie andere patiënten, die wel in staat zijn om te rijden, werken of studeren.

„Complexe operaties als handtransplantatie geven niet bij iedereen dezelfde resultaten, maar we worden aangemoedigd door de terugkeer van functionaliteit bij de meerderheid van onze patiënten, waarvan de levens zijn veranderd na de procedure”, aldus Lee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man met dubbele handtransplantatie heeft spijt
Sluiten