Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 jul 2016 / 08:46 uur

Maand vol terreur: acht aanslagen

De aanslag in Nice, een mislukte coup in Turkije, de schietpartij in München, en zondagavond een zelfmoordaanslag in de Duitse stad Ansbach – het was een maand vol aanslagen en terreur. Metro zet de acht aanslagen op een rij die de wereld shockeerden.

Istanbul Airport

Foto: AFP

Op 28 juni plegen drie terroristen een aanslag op de luchthaven van Istanbul. Daarbij komen 45 mensen om het leven, en ruim dan 230 personen raken gewond. De drie terroristen, vermoedelijk IS-sympathisanten afkomstig uit de Russische Kaukasus, Uzbekistan en Kirgizië, worden doodgeschoten. De aanslag is niet opgeëist.

De terroristen openden het vuur bij de ingang van het vliegveld, waar iedereen door veiligheidspoortjes moet lopen. Toen beveiligers terugvuurden, brachten terroristen hun bomvesten tot ontploffing. Eén van de aanslagplegers werd daarvoor al doodgeschoten.

Bangladesh

Foto: AFP

Op de avond van 1 juli gijzelen vijf terroristen tientallen mensen in een restaurant in Dhaka, Bangladesh. De mannen zijn bewapend met bommen, machetes en vuurwapens. De politie probeert al snel de mannen te verjagen uit het restaurant, waarna een vuurgevecht begint. Daarbij komen twee agenten om het leven, de poging mislukt.

Uren later, in de ochtend van 2 juli, besluiten de autoriteiten van Bangladesh opnieuw in te grijpen. Speciale troepen bestormen het restaurant, en brengen de terroristen om het leven. In totaal vallen 29 slachtoffers – inclusief de terroristen.

De aanslag wordt opgeëist door IS. Maar volgens de overheid waren de terroristen lid van Mujahideen Bangladesh, een extremistische islamitische organisatie die al jarenlang in het land actief is. De overheid van Bangladesh stelt dat IS niet actief is in het land.

Baghdad

Foto: AFP

3 juli, even na middernacht, gaan er op verschillende plekken in Baghdad bommen af. Het is druk op de straten van de Iraakse hoofdstad, want het is Ramadan. Zeker in de wijk Karrada, waar veel mensen komen eten en winkelen. Als er een autobom in deze wijk ontploft, komen meer dan 300 mensen om het leven. Honderden raken gewond. Het doden tal loopt verder omdat verschillende gebouwen instorten vanwege de brand die na de aanslag ontstaat.

Het is een van de grootste aanslagen in Irak van de afgelopen jaren. De verantwoordelijkheid wordt opgeëist door IS.

Dallas

Foto: AFP

Ook in het Amerikaanse Dallas is het een paar dagen later, op 7 juli, druk op straat: er is een protest gaande tegen politiegeweld, nadat een Afro-Amerikaan door een agent werd doodgeschoten. Tijdens het protest wordt plotseling het vuur geopend. De schutter heeft het gemund op politieagenten. Vijf van hen komen om het leven. Negen anderen, waaronder twee burgers, raken gewond.

De dader is een zwarte ex-militair, die vanuit een gebouw de agenten onder vuur nam. Hij vlucht daarop een ander gebouw in. In onderhandelingen stelt hij dat hij boos is om het politiegeweld, en agenten wilde laten boeten. De man wordt uiteindelijk door een bomrobot om het leven gebracht.

Later die maand, op 17 juli, vindt er ook in Baton Rouge een schietpartij plaats waar agenten het doelwit zijn. Daarbij komen drie agenten om het leven, drie anderen raken gewond.

Nice

Foto: EPA

Het is 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, en druk op de boulevard in Nice – er wordt vuurwerk afgestoken. Dan rijdt er plotseling een vrachtwagen in op de menigte. Twee kilometer kan de bestuurder doorrijden, al slalommend om zo veel mogelijk mensen te scheppen. Uiteindelijk weet de politie de man dood te schieten.

84 mensen komen om het leven, ruim 300 personen raken gewond. De dader, een Franse Tunesiër, wordt door zijn omgeving niet omschreven als streng islamitisch. De aanslag wordt wel opgeëist door IS. De Franse justitie stelt dat hij de aanslag maanden had voorbereid, en pakt vijf personen op die hem daarbij zouden hebben geholpen.

München

Op de avond van 22 juli wordt er rond zes uur geschoten in een McDonald’s, in de buurt van winkelcentrum Olympia. De dader vlucht daarop naar het winkelcentrum, en begint ook daar te schieten.

Er wordt direct gedacht aan een terroristische aanslag, en de politie probeert voorzichtig het winkelcentrum te ontruimen. Een paar honderd meter verderop wordt een dode man gevonden: het is de schutter, hij heeft zelfmoord gepleegd. In totaal komen tien mensen om het leven, waaronder de dader. Nog eens ruim twintig personen raken gewond.

De schietpartij is volgens de Duitse politie geen terroristische aanslag. De dader zou psychische problemen hebben gehad, en een obsessie hebben met schietpartijen van studenten op universiteiten.

Kabul

Foto: EPA

Dezelfde dag, zaterdag 22 juli, wordt er in de avond een zware aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul gepleegd. Daar is een protestmars bezig van Hazaren, een etnische minderheid die protesteren tegen het slechte elektriciteitsnetwerk in het land.

Tussen de demonstranten lopen twee zelfmoordterroristen mee, die hun bommen af laten gaan. Er komen meer dan tachtig mensen om het leven: de zwaarste aanslag in Kabul in maanden. IS eist de verantwoordelijkheid op.

Ansbach

Foto: EPA

Er is op zondag 25 juli een festival gaande in de binnenstad van het Duitse Ansbach, als er een explosie plaatsvindt. Eerst wordt er gedacht aan een gasexplosie, maar later wordt duidelijk dat het gaat om een zelfmoordaanslag.

Een man die eerder probeerde om het festivalterrein op te komen, maar niet werd toegelaten omdat hij geen kaartje had, had een bom in zijn rugzak. Die laat hij bij de ingang tot ontploffing brengen. Er raken twaalf mensen gewond, waarvan drie ernstig. Alleen de dader komt om het leven.

De man is een Syrische migrant, die asiel had aangevraagd in Duitsland. Die aanvraag werd geweigerd, maar de Syriër mag wel blijven zo lang het oorlog is in zijn thuisland. Het is nog niet duidelijk wat het motief was.

Eerder deze maand werd er ook al een aanslag gepleegd in een Duitse trein bij Würzburg. Daar hakte een 17-jarige Afghaanse asielzoeker om zich heen in de trein. Vier mensen raakten ernstig gewond. De tiener werd geïnspireerd door IS, die de aanslag opeiste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maand vol terreur: acht aanslagen
Sluiten