Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 6 jul 2016 / 07:35 uur

Italiaanse banken op instorten: nieuwe crisis dreigt

Italië kan nog wel eens gaan zorgen voor een nieuwe eurocrisis. De oudste bank van de wereld, Banco Monte dei Paschi di Siena, staat op omvallen. Dit meldt De Volkskrant op hun website.

Het ging al langer slecht met de Italiaanse banken, maar dankzij de Brexit staat het hele bankstelsel op instorten. De Banco Monte dei Paschi di Siena kampte dinsdag met een verlies van 19 procent. Maandag verloor de bank ook al 14 procent.

Staatshulp

De Italiaanse bank kan eigenlijk alleen nog maar gered worden door de staat, iets dat praktisch onmogelijk wordt gemaakt vanwege nieuwe regelgeving vanuit Brussel, die staatssteun verbiedt. De regering wil hulp bieden door een bedrag van 40 miljard euro te investeren, maar volgens de nieuwe afspraken moet er eerst een bail-in plaatsvinden: dat betekent dat eerst de obligatie- en aandeelhouders opdraaien voor de verliezen. Hierdoor is de Italiaanse regering van premier Matteo Renzi in conflict met de Europese Commissie.

Probleem is namelijk, dat een groot deel van die obligatie- en aandeelhouders bestaat uit andere Italiaanse banken, die bij het innen van geld dus worden meegesleept. Het overgrote deel van obligaties dat overblijft, is van klanten die dit gebruiken als hun pensioen. Als die hun geld kwijtraken ontstaat er een nog groter probleem, want Italië heeft geen pensioenfondsen.

Andere banken

Niet alleen de Banco Monte dei Paschi di Siena heeft enorme geldproblemen; ook andere Italiaanse banken verkeren in zwaar weer, wat weer leidt tot problemen in de hele financiële sector in de eurozone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italiaanse banken op instorten: nieuwe crisis dreigt
Sluiten