Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 23 jul 2016 / 21:12 uur

IS claimt bloedbad in Kabul: 230 gewonden

Zaterdag hebben twee zelfmoordterroristen tijdens een bomaanslag gepleegd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Er zijn meer dan tachtig doden en ongeveer 230 gewonden gevallen. De aanslagen behoren tot de bloedigste ooit in Kabul.

Mogelijke start van burgeroorlog

Een protestbijeenkomst van de Hazara bevolkingsgroep werd bruut verstoord door bomexplosies die de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) zeggen te hebben georganiseerd. De extremisten van de Afghaanse Taliban hebben woedend gereageerd op de aanslagen en zien dit als een poging om een Afghaanse burgeroorlog te starten. De Taliban ziet IS als een concurrent in de strijd om macht. De extremisten van IS zijn sinds vorig jaar tussen Afghaanse stammen en de Taliban opgedoken, maar hebben nog niet eerder aanslagen gepleegd in de hoofdstad.

Stroom

De demonstratie in Kabul was georganiseerd door de Hazara’s, zij zijn een overwegend sjitische minderheid in Afghanistan. Duizenden mensen betoogden in Kabul voor het verleggen van de route voor hoogspanningskabels. Ze willen dat de elektriciteitslijnen die vanuit Turkmenistan naar de Afghaanse hoofdstad Kabul gaan, ook in twee andere provincies aangelegd worden waar vooral Hazara’s wonen. Daarmee krijgt de regio dan eindelijk stroom.

Zondag is in Afghanistan een dag van nationale rouw uitgeroepen.

Let op: Foto’s kunnen schokkend zijn.

Bomaanslag 23 juli. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IS claimt bloedbad in Kabul: 230 gewonden
Sluiten