Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 25 jul 2016 / 13:34 uur

Iets te wensen? Einde van de week vallende sterren

Nog wat wensen liggen en geloof je in de kracht van een vallende ster? Wees de komende nachten dan scherp. Er is namelijk een verhoogde kans om vallende sterren te zien. Vooral vrijdag kan een vallendesterrenfan zijn hart ophalen, dan wordt een piek van twintig ‘vallende sterren’ per uur verwacht.

Kijken

De nacht van vrijdag op zaterdag lijkt volgens Weeronline.nl het meest geschikt om de lucht af te speuren naar vallende sterren. Een nacht eerder, die van donderdag op vrijdag, trekken veel buien en wolkenvelden over het land en zal een sporadische opklaring voor een romantisch zicht op de sterrenregen moeten zorgen. Het beste kijkmoment is van vrijdag op zaterdag tussen 02.00 en 04.00 uur. Kijk dan richting noordoostelijke hemel, zo luidt de tip van het weerbureau.

Vallende sterren?

De razendsnelle lichtgevende streepjes die we aan de hemel zien en in de volksmond ‘vallende sterren’ worden genoemd, hebben eigenlijk niks met sterren te maken. Het zijn meteoren, stofdeeltjes of kleine steentjes die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen. De verbranding van dit ruimtepuin veroorzaakt een lichtspoor dat wij vanaf de aarde kunnen zien en een ‘vallende ster’ noemen.

Augustus

Mis je het moment deze week? Niet getreurd, het echte piekmoment van vallende sterren moet nog komen. Dit is elk jaar rond midden augustus. Op 12 augustus wordt dit jaar een heuse sterrenregen verwacht met 72 meteoren per uur.

De aarde kruist iedere zomer de baan van komeet Swift-Tuttle. De baan van deze komeet is gevuld met stof en steentjes die de atmosfeer binnendringen en verbranden. De aarde doet er meerdere dagen over dit gebied te doorkruisen en dus kan er elk jaar in augustus dagenlang genoten worden van een romantische avond vol vallende sterren, mits het helder weer is.

Reageer op artikel:
Iets te wensen? Einde van de week vallende sterren
Sluiten