Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 28 jul 2016

VIDEO: Hilversumse familie ligt wekelijks in modder

Buitenspelen XXL; zo kun je de hobby van de familie Weemaes uit Hilversum wel noemen. Vader Sven (37), moeder Michelle (35) en de jongens Kyano (7) en Bohdi (3) rollen vrijwel ieder weekend door de modder om te trainen voor obstacle runs.

Wat? Obstacle runs: renwedstrijden waarin deelnemers obstakels over moeten en elementen als water en modder moeten trotseren om bij de eindstreep te komen. De fanatieke bezigheid wint in het land aan terrein, – er worden meer runs georganiseerd dan twee jaar geleden en het aantal inschrijvingen neemt toen-, maar toch zijn er nog maar weinig complete families die zich spreekwoordelijke wijs onderdompelen in die wereld.

„Er staan er dit jaar 35 op onze planning. Het is ooit in Engeland ontstaan en overgewaaid naar ons land. Je ziet dat er steeds meer aanbod is. Ook voor kinderen”, vertelt Sven. Zij vrouw vult hem aan. „Maar om als gezin mee te doen is wel uitzonderlijk. Normaal gesproken mogen kinderen ook pas meedoen als ze 7 jaar zijn. Bohdi is 3. We hebben daar vrijstellingen voor aangevraagd en hij mag meedoen omdat iedereen ziet dat hij het zo leuk vindt.”

Jongste deelnemer

Het kleintje, de jongste deelnemer van het land, knikt bevestigend. „Ik vind het heel leuk. Vooral in het water.” Vader Sven vult aan: „Dan neem ik hem op mijn rug en gaan we er samen doorheen.” Obstacle running is sowieso iets dat je met z’n alle doet, meent Michelle. „Je geeft elkaar een knietje als de ander ergens niet bij kan en staat achter elkaar op het moment dat de een iets beklimt.”

Overvolle wasmand

Waarom, rijst de vraag? Want leuk en aardig al die modder en ja, best goed voor de huid, maar het is niet zo dat je er veel leuker uit gaat zien. Nog los van het feit dat de wasmachine overuren draait. „Ja, dat is chaos. De wasmand puilt uit. Dit is voor ons echt een manier om als gezin actief met elkaar bezig te zijn. We hebben hier heel veel plezier in. Vandaag de dag zitten alle kinderen aan hun televisie en iPad gekluisterd en op deze manier komen de jongens buiten. En wij ook natuurlijk. Het is lekker met elkaar buitenspelen”, licht moeder Michelle het motief toe.

En dat vindt Kyano maar al te gaaf. „Mijn ouders zijn de beste van de wereld.” De kleine sportieveling hoopt de sport de komende jaren nog meer onder de knie te krijgen. „Ik hoef niet de beste te worden, maar wil wel beter worden.” Zijn ouders kijken trots toe: „Als de jongens er geen zin meer in hebben, dan houdt het op en stoppen we. Maar voorlopig denk ik dat we nog wel even door kunnen. Als ze straks ouder zijn, dan is dit natuurlijk helemaal te gek.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VIDEO: Hilversumse familie ligt wekelijks in modder
Sluiten