Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 22 jul 2016 / 06:14 uur

Het definitieve einde voor de VHS videorecorder

Iedereen die niet voor het jaar 2005 geboren is, zal waarschijnlijk amper weten dat de videorecorder ooit bestaan heeft. Maar dit prachtig staaltje techniek zorgde er voor dat we films en al het andere televisie aanbod konden opnemen op videobanden zo groot als een degelijke handtas. Tot op heden werden ze nog gemaakt in het Japanse elektronicabedrijf Funai, als enige bedrijf op de wereld. Maar donderdag heeft het laten weten deze maand nog te stoppen met het produceren van de videorecorder. Daarmee komt er een definitief einde aan de videorecorder.

Veertig jaar op de markt

Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei worden de apparaten nauwelijks meer verkocht en is het steeds moeilijker om aan de benodigde onderdelen te komen. Veertig jaar geleden werd de VHS-videorecorder op de markt gebracht door JVC. Concurrerende bedrijven probeerden nog met eigen systemen op de markt door te breken, maar de VHS bleek toch het meest degelijke systeem.

Begin van het einde

Toen in 1995 de dvd op de markt kwam, was dat het begin van het einde voor de VHS. Filmmaatschappijen brengen al zo’n tien jaar geen films meer uit op videoband. Op Funai na zijn alle fabrikanten gestopt met de productie van videorecorders.

15 miljoen per jaar

Funai maakt consumentenelektronica onder het eigen merk, maar ook in licentie voor andere technologiebedrijven, waaronder Philips, Panasonic-dochter Sanyo en Magnavox. Het bedrijf produceert sinds 1983 videorecorders, en verkocht er ooit 15 miljoen per jaar. In 2015 waren dat er nog maar 750.000.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het definitieve einde voor de VHS videorecorder
Sluiten