Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 8 jul 2016 / 08:02 uur

Grootste planeet ooit ontdekt met drie zonnen

Zonsopgang en zonsondergang, het zijn toch elke dag weer magische gebeurtenissen. Maar zou het net zo bijzonder zijn als je binnen vierentwintig uur drie keer de zon op ziet komen en hem drie keer onder ziet gaan? Op de nieuw ontdekte planeet HD 131399Ab is het de normaalste zaak van de wereld. Het is dat reizen naar andere planeten nog niet echt commercieel gebeurt, anders wisten wij een leuk vakantieplekje.

Astronomen van de universiteit van Arizona hebben namelijk de grootste planeet ooit ontdekt. Hij draait als in een ‘hemels ballet’ om een ster die op zijn beurt weer bij twee andere hoort. Door de aanwezigheid van de drie sterren is het er extreem zonnig: soms is het op de planeet meer dan een mensenleven lang de hele dag door licht, schrijft Scientias. In dat geval zou je daar dus zomaar negentig kunnen worden, zonder dat het ooit donker wordt.

Raadsel

De planeet heeft nog niet echt een mooie naam gekregen, voorlopig heet hij HD 131399Ab. Hij is ongeveer vier keer groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Hoe een planeet van die grootte kon ontstaan, is nog een raadsel.

580 graden

HD 131399Ab staat op ongeveer 340 lichtjaren van de aarde verwijderd. De leeftijd van het reusachtige hemellichaam wordt geschat op zestien miljoen jaar, dat is relatief jong, aldus wetenschappers van tijdschrift Science. De aarde is namelijk ongeveer 4 miljard jaar oud. Echt lekker op vakantie naar de planeet zal nooit lukken: het is er zo’n 580 graden Celsius.

Ingewikkeld? Dit filmpje laat zien hoe HD 131399Ab en de sterren zich in het bijzondere drievoudige systeem bewegen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Grootste planeet ooit ontdekt met drie zonnen
Sluiten