Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 2 jul 2016 / 08:59 uur

Gijzeling Bangladesh beëindigd, 20 gijzelaars dood

Bij een gijzeling door terroristen in een restaurant in Dhaka zijn zaterdag twintig gijzelaars gedood. Het waren allemaal buitenlanders. Zes daders zijn eveneens gedood. Dit hebben de Bengalese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Dertien gijzelaars zijn gered. Bij het drama zijn ook twee politieagenten doodgeschoten.

„De operatie is beëindigd”, bevestigt Mujibur Rahman, het hoofd van de politie aan CNN. Het overmeesteren van de gijzelnemers kostte de politie veel tijd en geweld. Lange tijd werd er heen en weer geschoten tussen politie en gijzelnemers, waarbij laatstgenoemden granaten naar agenten gooiden. Hierbij kwamen twee agenten om het leven.

Onderhandelingen

Pogingen om de zes tot tien daders tot onderhandelingen te bewegen, zijn mislukt, melden media in Dhaka. Daarom is besloten de gijzeling bij zonsopgang door commando’s te laten beëindigen. Daarbij zijn zes gijzelnemers gedood. Volgens de militairen zijn de meeste omgekomen gijzelaars gedood met steekwapens. Dat wijst erop dat de gijzelaars door de terroristen zijn vermoord.

Buitenlanders

De schutters bestormden vrijdag het café restaurant Holey Artisan Bakery, dat gelegen is in de diplomatieke wijk van Dhaka. Op het moment van de gijzeling waren er veel mensen binnen, onder wie veel buitenlanders uit onder meer India, Italië, Japan en Sri Lanka.

IS heeft de verantwoordelijkheid voor de gijzeling opgeëist, maar volgens CNN bestaat er twijfel of de terreurorganisatie echt achter de aanslag zit. De gijzeling vond vlak voor het eind van de ramadan plaats. In Bangladesh is zo’n 89 procent van de inwoners moslim.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gijzeling Bangladesh beëindigd, 20 gijzelaars dood
Sluiten