Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 26 jul 2016 / 16:51 uur

Gevangene overgeplaatst na bericht via vliegtuig

Zaterdagmiddag vloog een vliegtuigje met de tekst „Free Baybasin Now” over de gevangenis in Heerhugowaard. Niet lang daarna werd de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Babasin hals over kop overgeplaatst naar een gevangenis in Vught.

Onrust

De vlucht vond plaats op het moment dat de gevangenen in Zuyder Bos aan het luchten waren. De gedetineerden werden daarop direct door een bewaarder naar binnen gestuurd, maar omdat sommigen van hen weigerden, zouden er ‘disciplinaire maatregelen’ zijn getroffen.

Na korte tijd boven de gevangenis rond gecirkeld te hebben, kreeg het bedrijf dat de vlucht uitvoerde het verzoek van de luchtvaartpolitie om te vertrekken, omdat de aanwezigheid van het vliegtuig „tot onrust zou leiden bij personeel en gedetineerden.”

Verplaatsing

Baybasin is in de nacht van maandag op dinsdag per helikopter overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. Hoewel justitie niets loslaat over de reden, heeft het vermoedelijk te maken met het overvliegende vliegtuig.

De advocaat van Baybasin, Adèle van der Plas, is niet te spreken over de overplaatsing. „Deze man heeft achttien jaar vastgezeten. Hij heeft nooit een vluchtpoging ondernomen”, aldus Van der Plas tegen NOS. Volgens Van der Plas gaat haar cliënt erop achteruit in zijn nieuwe verblijfplaats.

Baybasin zit een levenslange straf uit voor onder meer opdracht geven tot moord en drugshandel. De man is naar eigen zeggen ten onrechte veroordeeld, en krijgt mogelijk een nieuw proces.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevangene overgeplaatst na bericht via vliegtuig
Sluiten