Metro
Metro Nieuws 5 jul 2016 / 20:07 uur

Scholieren gebruiken steeds vaker lachgas

Lachgas wordt steeds populairder bij scholieren. Ze zien dit niet als drugs, maar als onschuldig middel. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. 8 procent van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar heeft wel eens met het verdovende gas geëxperimenteerd.

Op basisscholen werkten 2090 leerlingen mee aan het onderzoek, op middelbare scholen waren dit er 6714. Het is de eerste keer dat gevraagd is naar gebruik van de elektronische sigaret, de waterpijp en lachgas.

Sterke roes

Het gas, dat bij jongens en meisjes ongeveer even populair is, geeft een kortdurende maar sterke roes, aldus het Trimbos. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer ze gebruiken. 16 procent van de zestienjarige jongens op havo en vwo heeft ervaring met lachgas, bij jongens van zestien tot achttien is dit 25 procent.

Xtc is de harddrug die het meest (1,9 procent) door scholieren van twaalf tot zestien jaar wordt gebruikt, gevolgd door cocaïne (1,3 procent) en amfetamine (1,1 procent). Heroïne, GHB en crack (beiden 0,4 procent) en lsd (0,3 procent) worden amper gebruikt.

Scholieren kiezen ook vaker voor een e-sigaret of shisha-pen, een waterpijp op zakformaat. Op de basisschool heeft een op de tien kinderen al ervaring met een elektronische sigaret.

Ook de waterpijp blijkt populair, bijna een kwart van de middelbare scholieren lurkte hier ooit aan en 7 procent gebruikte de waterpijp recent. Het gebruik van alcohol is wel gedaald ten opzichte van 2011. Ook wordt er minder gerookt.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het „heel mooi dat het de goede kant op gaat met onze jeugd. We zien vaak beelden van drinkende en blowende jongeren. De feiten laten zien dat ze dat steeds minder doen. Tegelijk zie je de komst van nieuwigheden, zoals lachgas en de e-sigaret. Dat moeten we goed in de gaten houden. Als dat uit de klauwen gaat lopen, grijpen we in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scholieren gebruiken steeds vaker lachgas
Sluiten