Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 9 jul 2016 / 15:10 uur

Geen 2e Brexit-referendum: overheid wijst petitie af

David Cameron zei het al eerder: er komt geen tweede referendum waarbij de Britten nog een keer de kans krijgen om te stemmen voor hun EU-lidmaatschap. De premier gaf zijn mening hier twee weken geleden al over en blijft bij zijn besluit. Ook nu bekend is dat de petitie in veertien dagen tijd door 4,1 miljoen Britten is ondertekend. Dit meldt Independent.

Nadat op 23 juni bleek dat de Brexit waarheid gaat worden, werd het voor veel Britten pijnlijk duidelijk dat de gevolgen van onafhankelijkheid toch iets groter zijn dan gedacht. Daarnaast bedachten veel (jonge) mensen zich achteraf dat ze toch hadden moeten stemmen. In Wales en Engeland stemde de meerderheid van de inwoners Leave, waar het stemgedrag in Schotland en Noord-Ierland voornamelijk Remain betrof.

Magere opkomst

De petitie werd opgezet door een voorstander van de Brexit voordat het referendum werd gehouden. Hij vroeg de overheid om de uitkomst niet te laten gelden als de ‘winnaar’ minder dan 60% van de stemmen kreeg bij een opkomst van minder dan 75%. In totaal brachten 72,2% Britten hun stem uit, onder wie vooral veel wat oudere Britten. In de categorie van 18- tot 24-jarigen kwam maar 36% opdagen en bij 25- tot 34-jarigen was dit 58%, meldde het NRC destijds.

Met 4,1 miljoen handtekeningen is het Britse parlement verplicht te debatteren over de petitie, maar dat levert niets op voor de pro-Remainers. De regering gaat geen actie ondernemen en benadrukt dat een tweede referendum er niet gaat komen. Volgens de overheid hebben 33 miljoen mensen de kans gehad om hun mening te geven. „We moeten ons nu voorbereiden op het proces om de EU te verlaten”, stond in een statement van de regering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen 2e Brexit-referendum: overheid wijst petitie af
Sluiten