Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 13 jul 2016 / 15:32 uur

Fietsersbond: maak omleidingen leuk voor fietsers

Om moeten fietsen. Niet iets waar een fietser van gaat glimlachen. Maar dat kan anders, meent de Fietsersbond die gemeenten oproept omleidingen ’aantrekkelijk’ te maken. „Met kleine kunstgrepen kun je het voor fietsers al prettiger maken”, zegt Martijn van Es van de Fietsersbond.

Fietsers hebben namelijk minder moeite met een omleiding als ze precies weten waar ze aan toe zijn. Waarom dit dan niet aangeven op borden? „Je kunt aangeven hoeveel meter de omleiding is, hoeveel minuten er extra gefietst moet worden of hoeveel calorieën je ermee verbrandt”, gaat Van Es verder. „Fietsers laten ons weten dat ze dit op prijs stellen.”

Gimmick

In Eindhoven zag Van Es eens een omleidingsbord met de tekst: Deze omleiding duurt 2 minuten en wat is 2 minuten op een mensenleven? „Het is vaak een gimmick, maar voor fietsers die niet vaak op een bepaalde plek komen is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn.”

Want Nederlanders zijn veelal niet gecharmeerd van omleidingen. Ook al is een weg afgezet, dan nog proberen ze lopend met de fiets in de hand de hordes te nemen. Of ze verkiezen de stoep. Anderen grijpen zelfs naar de auto om eenvoudiger de wijk uit te kunnen komen, weet Van Es. Niet de bedoeling, maar er wordt ook niet altijd een goed alternatief geboden.

Fietsersstroom

Er wordt niet altijd goed nagedacht over waar de omleiding het beste kan worden gelegd, meent Van Es. Bij wegwerkzaamheden wordt het aantal oversteekplaatsen beperkt, maar vaak ligt de enige plaats waar voetgangers en fietsers er wel langs mogen op een erg onhandige plek. Er is dan niet goed gekeken naar de fietsersstroom. Van Es geeft Utrecht als voorbeeld. Fietsers die nu pendelen tussen het centrum en het station, moeten een eind afleggen om dit te bereiken.

„Door hier beter over na te denken, kun je een omleiding voor de fietser prettiger maken. En als je duidelijk aangeeft hoe een omleiding loopt, dan zijn fietsers ook eerder geneigd deze te volgen. Sommige steden doen dit al. Daar zouden alle steden een voorbeeld aan moeten nemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fietsersbond: maak omleidingen leuk voor fietsers
Sluiten