Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 jul 2016 / 13:30 uur

Eerste patiënt in Nederland met nieuw tekenvirus

Een Nederlander is ziek geworden door een teek met het teken-encefalitisvirus (TBE-virus). Dit is de eerste keer dat iemand in Nederland besmet raakt met het virus, meldt het RIVM.

Eind juni waarschuwde het RIVM al voor het TBE-virus nadat dit virus werd aangetroffen in een teek op de Sallandse Heuvelrug. Donderdag werd gemeld dat nu ook de eerste patiënt ziek is geworden door het virus. Het is waarschijnlijk dat de patiënt besmet is geraakt tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug.

Het TBE-virus

Een beet van een teek met het TBE-virus, ook wel Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) en Tick Borne Encephalitis (TBE) genoemd, heeft meestal weinig gevolgen, maar kan in sommige gevallen een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen veroorzaken.

Als mensen wel ziek worden, kan dat veelal in twee fasen worden opgedeeld. Eén tot twee weken na de beet kan men last krijgen van koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder klachten, en daarna is er een kleine kans dat er hersen(vlies)ontsteking ontstaat. Ziekenhuisopname is in dit geval noodzakelijk, maar meestal herstelt de patiënt volledig.

Voorkomen

In de natuur is het altijd mogelijk om door een teek te worden besmet. Je kunt deze kans echter wel verkleinen. Draag bijvoorbeeld bedekkende kleding en vermijd hoog gras. Bovendien is het aan te raden om de huid te controleren op teken. Tref je een teek aan? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met tekenpincet.

Diverse Nederlanders hebben het teken-encefalitis al opgelopen in het buitenland. Het virus komt in verschillende landen in Noord-, Midden- en Oost-Europa voor, ook in populaire vakantiebestemmingen als Duitsland en Oostenrijk. Het is mogelijk om je te laten vaccineren als je verblijft in een gebied waar teken-encefalitis veel voorkomt.

Ziekte van Lyme

In Nederland is er een toename in het aantal teken, onder andere door hoge temperaturen. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten, en zo’n 25.000 mensen ontwikkelen – in meer of mindere mate – de ziekte van Lyme. De aard en de ernst van de klachten verschillen per patiënt, maar ongeveer 1000 tot 2500 mensen per jaar houden langdurig klachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste patiënt in Nederland met nieuw tekenvirus
Sluiten