Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 8 jul 2016 / 18:06 uur

EasyJet mag stakende piloten vervangen

EasyJet mag vervangende piloten inzetten tijdens stakingen. Dat heeft de kortgedingrechter in Haarlem vrijdag besloten. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) had een zaak tegen de prijsvechter aangespannen omdat zij het inschakelen van buitenlands personeel als stakingsbreuk ziet. De rechter is het daar niet mee eens.

In deze zaak had ook easyJet een eis. De prijsvechter wilde dat de rechter stakingen zou verbieden. De rechtbank heeft ook hieraan geen gehoor gegeven.
Volgens easyJet ondervinden de passagiers veel hinder van stakingen, maar de rechter vindt dat onvoldoende reden om ze te verbieden. Wel heeft de rechter enkele beperkingen opgelegd: de bond moet acties minimaal zes uur van tevoren aankondigen. Verder mag de VNV de komende drie weekenden niet staken wegens de passagiersdrukte door de zomervakantie.

In de clinch

De VNV en easyJet liggen al weken met elkaar overhoop wegens harde cao-onderhandelingen. Volgens de VNV zijn de arbeidsvoorwaarden van de in Nederland gestationeerde vliegers veel slechter dan die van hun buitenlandse collega’s.

Zo vinden de piloten dat ze te veel vlieguren maken voor het salaris dat ze krijgen. Ook zijn er onenigheden over het doorbetalen bij ziekte, de werknemersbijdrage aan pensioenen en betere rusttijden. Het gaat om 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. De VNV wil dat de cao’s gelijk worden getrokken.

Eerdere stakingen

Om hun eis kracht bij te zetten, staakten piloten van easyJet gedurende acht uur op 14 juni. Toch konden alle vluchten doorgaan omdat de Britse vliegtuigmaatschappij buitenlandse piloten liet overkomen om het stakende personeel te vervangen. Vervolgens werd op 24 juli een langere werkonderbreking van 24 uur georganiseerd. Wegens de lopende rechtszaak werd de staking afgeblazen.

‘Staken is collectieve bescherming’

Volgens VNV-voorzitter Steven Verhagen is staken een krachtig middel om betere arbeidsvoorwaarden te bereiken. Hij schrijft in zijn column in clubblad Op de Bok: „Eigenlijk verkopen we als vakbonden arbeidsrust. En die heeft een prijs. Zonder stakingswapen zullen aandeelhouders daar misbruik van maken of zal de klant lagere ticketprijzen betalen ten koste van het personeel. De race-to-the-bottom is dan snel ingezet. Staken is daarom van alle tijden. Het is simpelweg een krachtige collectieve bescherming.”

Voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers Steven Verhagen. Foto: ANP

Groei

Ondanks de stakingen van Franse luchtverkeersleiders gaat het goed met de prijsvechter. EasyJet vervoerde vorige maand 6,9 miljoen reizigers, dat is bijna 6 procent meer dan in juni vorig jaar. Het aantal geannuleerde vluchten is wel flink gestegen: afgelopen maand werden 852 vluchten gecanceld, tegen 487 in dezelfde periode vorig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
EasyJet mag stakende piloten vervangen
Sluiten