Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 6 jul 2016 / 08:45 uur

Droevigste ijsbeer ter wereld overleden

Arturo, de enige ijsbeer in Argentinië, is zondag op 30-jarige leeftijd overleden. De ijsbeer was sinds het overlijden van zijn partner Pelusa in 2012 erg depressief. Hij kwam bekend te staan als de droevigste ijsbeer ter wereld.

De depressieve ijsbeer was blind aan zijn rechteroog en kon niet meer ruiken. In zijn laatste levensdagen verloor hij veel gewicht. De verzorgers van Arturo in de dierentuin van Mendoza, waar het dier al ruim 20 jaar woonde, overwogen het dier in te laten slapen. Dat was niet meer nodig, Arturo overleed op een natuurlijke manier aan problemen met de bloedsomloop, meldt de BBC.

Petitie voor verhuizing

In 2014 kwam Arturo ook in het nieuws. Er werd toen een petitie gestart waarin werd gepleit voor de verhuizing van de ijsbeer naar een Canadese dierentuin. De activisten maakten zich ernstige zorgen over de omstandigheden in de dierentuin in Mendoza. De temperatuur loopt er regelmatig op tot boven de 30 graden, verre van ideaal voor een ijsbeer.

Daar blijft het niet bij. Tussen afgelopen december en mei overleden er zestig dieren door overbevolking en de uitbraak van een bacterie in de dierentuin. Afgelopen juni was de dierentuin daarom zelfs de hele maand dicht. Toch haalde de petitie niets uit, de directie ging niet akkoord met het verzoek. Arturo was volgens hen ‘te oud’ om nog te verhuizen.

Enige ijsbeer

Het is niet duidelijk of de slechte leefomstandigheden de dood van Arturo hebben versneld. IJsberen worden niet vaak ouder dan 30 jaar. Sinds 2012 was Arturo de enige ijsbeer in Argentinië. In dat jaar overleed ijsbeer Winner door een hittegolf in de dierentuin van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Droevigste ijsbeer ter wereld overleden
Sluiten