Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 28 jul 2016 / 11:55 uur

Dit is Ruby, troosthond tijdens een uitvaart

Maak kennis met Ruby de labradoodle: negen weken oud en in opleiding tot troosthond. Bij uitvaarten in ons land is het straks de taak aan Ruby nabestaanden te troosten. Werkzaamheden: kopjes geven, zich veelvuldig laten aaien en aan de voeten liggen van diegene die het nodig heeft.

Uitvaart

Sinds een week is pup Ruby in huis bij Patricia van Vliet. Ze werkt als zelfstandig uitvaartbegeleider voor Monuta. „Ruby is nu volop aan het socialiseren bij ons thuis. Als zij er klaar voor is, neem ik haar mee naar families die daar behoefte aan hebben.”

Eerst moet Ruby nog puppy- en gehoorzaamheidstrainingen doorlopen en daarna volgen gespecialiseerde cursussen in het omgaan met emoties van mensen. Over een klein jaar zal Ruby dan hoogstwaarschijnlijk de eerste hulphond in ons land zijn die wordt ingezet bij begrafenissen en crematies.

Emoties

„Honden zijn heel sensitief”, legt Van Vliet uit. „Ze pikken emoties op. Als ik als uitvaartbegeleider bij families kom die een hond hebben, zie ik dat de hond vaak heel actief het baasje opzoekt dat het moeilijk heeft. Er ontstaat een woordeloze communicatie. De hond lijkt te zeggen: ik voel je verdriet, ik leef met je mee. Daarnaast hebben nabestaanden vaak veel liefde die ze willen geven maar niet kwijt kunnen, omdat degene aan wie zij deze liefde gaven, is weggevallen. Een hond neemt die liefde graag in ontvangst.”

Omdat niet alle nabestaanden een huisdier hebben dat troost biedt, besloot Van Vliet een troosthond te creëren. Als Ruby over een klein jaar ‘in dienst is’, zal Van Vliet altijd eerst alleen op bezoek gaan bij een familie die een dierbare heeft verloren. „Bij een eerste gesprek zijn zoveel emoties. Er moet veel geregeld worden voor de uitvaart. Als de familie het op prijs stelt, gaat Ruby mee naar de gesprekken die in de dagen daarna plaatsvinden en, als daar behoefte aan is, naar de uitvaart.”

Geen knuffeluur

Van Vliet onderstreept dat de troost vooral onbewust zal gaan. „Het is geen knuffeluur of therapiemoment. Het is de bedoeling dat Ruby gewoon aan iemands voeten gaat liggen terwijl ik een gesprek heb met diegene over de invulling van de uitvaart. Ze kan dan bijvoorbeeld even haar hoofd op iemands schoot leggen als diegene een moeilijk moment heeft. Dat zal heel achteloos gaan.”

Mee naar de begrafenis of een crematie mag Ruby ook, maar ook hier geldt: het wordt geen grootschalig troostmoment. Ruby is er niet voor iedereen. „Ze zal er echt alleen zijn voor een-op-eencontact met diegene die achterblijft, bijvoorbeeld een partner van de overledene. Ze zal dan naast iemand gaan liggen, zodat diegene het gevoel krijgt dat ze er voor hem of haar is. Verdriet kan Ruby niet wegnemen, maar ze kan het wel even verzachten.”

Amerika

In Amerika worden troosthonden al veelvuldig ingezet. Zo waren er na de aanslagen in Orlando vorige maand knuffelhonden actief voor nabestaanden en slachtoffers. Ook na de aanslag tijdens de marathon van Boston en na de schietpartij op een school in Oregon boden honden troost. In ons land worden honden al wel in verzorgingstehuizen ingezet. Hier gaat het dan vooral om het knuffelen, bijvoorbeeld tegen eenzaamheid. Ook worden honden al ingezet bij verschillende soorten therapie, zoals voor kinderen met autisme, ADHD of een pestproblematiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is Ruby, troosthond tijdens een uitvaart
Sluiten