Bastiaan Kleinjan
Bastiaan Kleinjan Nieuws 15 jul 2016 / 11:45 uur

‘Dinosauriërs zijn letterlijk in de rook opgegaan’

Het uitsterven van dinosauriërs blijft een interessante theorie, ook 66 miljoen jaar na dato. Waar een grote meteorietinslag nog steeds wordt gezien als de oorzaak van het uitsterven, hebben Japanse onderzoekers donderdag een nieuwe theorie onthuld.

Dat deden ze in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Report. Volgens de theorie van de Japanners, verbonden aan de Universiteit Tohoku in Sendai, zijn dinosauriërs namelijk letterlijk in rook op gegaan. Dit gebeurde bij de inslag van een tien kilometer grote meteoriet, die bij de inslag een oliereservoir zou hebben geraakt.

Door de botsing van de meteoriet op het reservoir zou de olie tegen hoge tempratuur verband zijn. De roet die daar vervolgens door werd verspreid veroorzaakte een grote klimaatverandering, die veel dieren waaronder de dinosauriërs fataal werd.

Reageer op artikel:
‘Dinosauriërs zijn letterlijk in de rook opgegaan’
Sluiten