Els Anker
Els Anker Nieuws 23 jul 2016 / 10:00 uur

De Nijmeegse Vierdaagse in cijfers

De honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse zit er weer op. Het wandelevenement is dan ook goed voor een grote hoeveelheid aan cijfers. Metro zet ze voor je op een rij.

Voor de honderdste editie van de Vierdaagse schreven totaal 54.325 personen zich in. Er werden 4.325 mensen uitgeloot, waardoor het aantal precies op de limiet van 50.000 inschrijvingen lag.

Smeltkroes

Niet iedere deelnemer lukte het echter om de finish te halen. Op de tweede dag van de Vierdaagse vielen de meeste mensen uit (894), gevolgd door de derde dag (796). In totaal wisten 40.092 wandelaars de Vierdaagse uit te lopen.

Uit de cijfers blijkt bovendien dat de Vierdaagse goed is voor een smeltkroes aan nationaliteiten: deelnemers uit 68 landen deden mee. Wandelaars kwamen onder meer uit Brazilië, India, Malawi, Bahrein, Syrië en Oezbekistan.

Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

Jong en oud

Amber van Broekhuizen, Caithlyn Rosmalen, Lars Wissink en Marlou Wolbers zijn alle vier elf jaar oud en mogen daarom de honderdste Vierdaagse samen de eretitel ‘Jongste deelnemer van de Vierdaagse’ dragen. Het kwartet is geboren op 31 december 2004 en ze moeten dus nog 12 jaar worden.

De oudste deelnemers aan het evenement zijn 93 jaar oud: Herman Dubie uit Amsterdam en Jan Zwijnen uit Huizen. Nijmegenaar Bert van der Lans (84) ging dit jaar op voor zijn 49ste Vierdaagsekruis. Welgeteld 13 deelnemers (11 mannen, 2 vrouwen) gingen op voor hun 50ste Vierdaagsekruis

Feesten

Niet alleen van de wandelaars zijn er cijfers beschikbaar. De organisatie maakte zaterdag ook een rekensommetje van bezoekers van de Vierdaagsefeesten: in een week tijd hebben zij samen 23,2 miljoen kilometer afgelegd.

De feesten werden net als vorig jaar door ongeveer anderhalf miljoen mensen bezocht. Vrijdag was de drukste dag met een kwart miljoen feestvierders in de stad.

Foto: ANP / Remko de Waal

Ook koning Willem-Alexander kwam de deelnemers even een hart onder de riem steken. Foto: ANP / Remko de Waal

Openbaar vervoer

Uit onderzoek onder bezoekers is afgelopen week gebleken dat er vrijwel evenveel mannen als vrouwen naar de 38 podia in de stad kwamen. Slechts 19 procent komt met de auto. Het centrum van Nijmegen is de hele week afgesloten voor autoverkeer.

Daarom komen de meeste mensen (27 procent) met de fiets en 23 procent komt lopend. Van hen is een belangrijk deel met de trein in Nijmegen gearriveerd.

Topartiesten

De Nijmeegse binnenstad puilde op sommige momenten uit, maar het was volgens de organisatie nog net te doen.

Het bestuur streeft er niet naar om de Vierdaagsefeesten nog verder te laten groeien en laat daarom geen echte topartiesten buiten optreden.

Reageer op artikel:
De Nijmeegse Vierdaagse in cijfers
Sluiten