Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 29 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Dader Ansbach werd mishandeld in Syrië’

De 27-jarige Syriër die zichzelf in het Duitse Ansbach opblies en daarmee 15 mensen verwondde, zou zijn mishandeld in Syrië en Bulgarije. Dat heeft Mohammed Daleel zelf tegen zijn psychiater gezegd, zo blijkt uit aantekeningen van zijn psychologische onderzoek waarover The Times schrijft.

De man radicaliseerde nadat hij zegt mishandeld te zijn in zijn thuisland Syrië onder het regime van Assad. Toen hij drie jaar geleden voor het eerst naar Europa kwam, werd hij naar eigen zeggen ook in Bulgarije mishandeld. Uit zijn psychologische onderzoek blijkt, volgens The Times, dat Daleel littekens had van de martelingen nadat hij in Syrië had geprotesteerd tegen Assads regime.

Politie onderzoekt de plek waar de Syriër zich opblies. Foto: AFP

In brand gestoken

Hij werd in 2008 zes maanden gevangen genomen. Hij moest toezien hoe andere gevangen in de brand werden gestoken. Zelf werd hij geslagen met kabels, houten stokken en de achterkant van een geweer. Ook werd hij opgesloten in een ruimte waar hij niet kon staan. Hij moest twee dagen in de kamer met het lage plafond blijven.

Wraak

Toen Daleel uit Syrië weg wist te komen, kwam hij in Bulgarije terecht. Een onbekende gaf hem een gratis vliegticket naar Duitsland. Hij vroeg daar na zijn aankomst asiel aan in augustus 2014. Hij kampte met psychische problemen en had twee keer eerder een zelfmoordpoging gedaan. Hierdoor werd zijn uitzetting steeds uitgesteld. Tot juli van dit jaar. Toen hoorde hij dat hij Duitsland moest vertalen en naar Bulgarije werd uitgezet. Daarna plande hij een aanslag op een muziek- en poëziefestival Ansbach Open, waar op dat moment 2500 bezoekers waren. Hij wilde wraak nemen op Duitsland, zo blijkt uit zijn videoboodschap die op zijn telefoon gevonden werd.

Met een rugzak waar een zelfgebouwde bom en scherpe metalen splinters inzaten, ging hij op pad, maar werd wegens strenge controle niet toegelaten. Kort daarna blies hij zichzelf op uit naam van IS. Daarbij raakten vijftien mensen gewond.

Bloemen met daarbij de tekst 'je krijgt niet mijn haat'. Foto: AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Dader Ansbach werd mishandeld in Syrië’
Sluiten