Rens Oving
Rens Oving Nieuws 5 jul 2016 / 17:09 uur

Complete politieke chaos na Brexit

Ze maakten er zelf een puinhoop van, maar laten de grote schoonmaak over aan anderen. De belangrijkste Britse leiders die verantwoordelijk waren voor het Brexit-referendum, zijn opeens allemaal onderweg naar de uitgang.

David Cameron maakte zijn aftreden bekend nadat hij het door hemzelf uitgeschreven referendum had verloren. Zijn gedoodverfde opvolger en Brexit-voorstander Boris Johnson bleek opeens toch niet het hoogste ambt te ambiëren. En de grootste EU-hater van allemaal, Nigel Farage, stapte maandag op als leider van zijn partij UKIP.

‘Brexodus’

„Ratten die het zinkende schip verlaten”, smaalde de Belg Guy Verhofstadt, prominent lid van het Europees Parlement, dinsdag. In ‘Brussel’ hebben ze weinig waardering voor de leiders die nu weglopen voor hun verantwoordelijkheid.

Tel daar de muiterij binnen oppositiepartij Labour, waar leider Jeremy Corbyn onder grote druk staat om op te stappen, en een hernieuwde roep om Schotse onafhankelijke bij op en de politieke chaos is compleet.

Brussel is woest

In Brussel wordt hoofdschuddend gekeken naar de Britse paniek. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak zijn verbijstering uit over het volledig ontbreken van een plan. „De grote helden van de Brexit zijn treurige helden geworden. Zij zijn nationalisten en geen patriotten. Patriotten verlaten het schip niet wanneer het voor een storm staat. Ze blijven aan boord.”

Ook Verhofstadt haalde nog een keer uit naar Farage. Die stapt weliswaar op als partijleider, maar blijft voorlopig wel in het Europees Parlement zitten. „Hij wil alleen meer tijd om zijn Europese salaris uit te geven.”

Geen plan

Als er al een plan is, dan duurt het nog wel even voordat we daar iets van gaan merken. De verwachting is dat de Britten tot eind volgend jaar zullen wachten met het activeren van ‘artikel 50′. Zo geven ze zichzelf de tijd om de ingewikkelde onderhandelingen die eraan komen goed voor te bereiden.

Dat Nigel Farage niet langer van plan is om UKIP op sleeptouw te nemen, is een feit waar Groot-Brittannië vermoedelijk wel overheen komt. Hoewel hij in de aanloop naar het Brexit-referendum een prominente politicus was, is de directe invloed van UKIP op het dagelijks bestuur van het land relatief klein. De partij heef slechts één zetel in het Britse Lagerhuis. Farage wist zijn eigen zetel in 2015 niet eens te behouden.

Nieuwe premier

Maar de strijd om het premierschap is wel van groot belang voor de toekomst van het land. Nu Cameron plaatsmaakt voor een partijgenoot, wacht een nieuwe leider het helse karwei om de Britten zo gunstig mogelijk van Brussel los te weken.

De huidige minister van binnenlandse zaken Theresa May lijkt de beste kans te maken. Zij is uitgesproken tegenstander van een Brexit en liet al doorschemeren dat zij niet van plan is om grote haast te maken van het Britse vertrek.

Conservatieve parlementsleden bepalen deze week welke twee leiders uiteindelijk mee mogen doen aan een verkiezing onder alle partijleden. Die stemming zal in september worden gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Complete politieke chaos na Brexit
Sluiten