Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 23 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Cocktail op zonnig terras kan gevaarlijk zijn

Met het zomerse weer is het heerlijk om op het terras een cocktail te drinken. Maar dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt er namelijk ernstige brandwonden van krijgen. Dat meldt RTV NH.

Als de huid in aanraking komt met zon en citroen- of limoensap kan die verbranden. Dit verschijnsel wordt in de medische wereld phytophotodermatitis genoemd, beter bekend als de ‘citroenziekte’. De stofjes in de citrusvrucht die de huidontsteking kunnen veroorzaken, furocoumarines, vinden we ook in peterselie, boekweit of earl grey.

Dermatoloog Thomas Rustemeyer van het VUmc in Amsterdam vertelt aan RTV NH dat je pas blaren kunt krijgen als de moleculen geactiveerd worden. Dat kan gebeuren als er zonlicht op de huid valt. Rustemeyer: „Ik vind het fascinerend dat er stofjes zijn die zulke klachten geven als er licht bijkomt."

Dodelijk

De kans is misschien erg klein, maar toch kan deze aandoening volgens Rustemeyer dodelijk zijn. „Die pijnlijke blaren kunnen wel maanden duren. En enkele minuten in de zon zitten kan genoeg zijn om de huidonsteking te krijgen. Het is afhankelijk van hoe fel de zon schijnt."

Beschermen

Hoe je dit kunt voorkomen? Dat is simpel. Als je in de zon zit en je huid komt in aanraking met de zogeheten furocoumarines, moet je direct uit de zon gaan. Ook is het volgens de dermatoloog verstandig om goed je handen te wassen en een heel sterke zonnebrandcrème te gebruiken: „Meer dan 50."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cocktail op zonnig terras kan gevaarlijk zijn
Sluiten