Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jul 2016 / 07:53 uur

Clinton aanvaardt nominatie presidentschap

Hillary Clinton (68) heeft donderdagavond (plaatselijke tijd) haar nominatie als de presidentskandidaat voor de Democraten geaccepteerd. In haar speech op de conventie in Philadelphia benadrukte Clinton het belang van samenwerking en zei ze dat haar belangrijkste doel als president zal zijn om meer „goede banen met stijgende salarissen’’ te creëren.

Investeringen

Om dat te bewerkstelligen beloofde ze in de eerste honderd dagen van haar presidentschap met de Republikeinen samen te werken om de „grootste investering in nieuwe, goedbetaalde banen sinds de Tweede Wereldoorlog’’ waar te maken.

Ze nam het ook op voor allerlei mensenrechten, waaronder die voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT). Eerder op de avond brak transgender Sarah McBride ook een lans voor de rechten van LHBT. Het was voor het eerst dat een transgender op de conventie sprak.

Samenwerking

De presidentskandidate riep op tot samenwerking en noemde de komende verkiezingen, waar zij kans maakt de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden, een „moment van afrekening’’.

„Wij zijn niet bang, maar groeien door de uitdaging. We bouwen geen muren, maar een sterke economie waar iedereen kans heeft op een baan. Waar immigranten die meebouwen aan onze economie recht hebben op het staatsburgerschap.’’

Clinton bedankte president Obama, die Amerika ,,sterker maakte’’ en haar tegenkandidaat Bernie Sanders. „Je plaatste economische en sociale issues weer hoog op de agenda. Jouw strijd is onze strijd!’’, zei Clinton tegen hem.

Trump

Verder ging Clinton direct in de aanval tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Ze verweet hem verdeling en angst te zaaien. Angst voor de toekomst en angst voor elkaar. Het beste antwoord hierop gaf de Democratische president Roosevelt lang geleden al, in echte roerige tijden, zei Clinton en ze citeerde hem: „Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf.’’

Ze verweet Trump zijn uitspraken over de internationale veiligheid: „Trump zegt dat hij meer afweet van IS dan de generaals. Nee, Donald, dat is niet zo.’’ Clinton stelde zich voor hoe een heethoofd als hij om zou gaan met een crisissituatie. „Een man die je al uit de tent kunt lokken met een tweet, moet je onze kernwapens niet toevertrouwen!’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Clinton aanvaardt nominatie presidentschap
Sluiten