Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 2 jul 2016 / 07:30 uur

CDA: voer dienstplicht in voor jonge ‘raddraaiers’

Het CDA wil de dienstplicht weer invoeren. Volgens de partij is het de perfecte manier om jongeren op het rechte pad te houden.

In eerste instantie wil de partij dienstplicht invoeren voor ‘jonge vandalen’. „Dat vinden die raddraaiers die met stenen gooien misschien niet leuk, maar het zou wel goed voor ze zijn”, meent Buma, leider van het CDA zaterdag tegenover het AD.

Schelden

Vervolgens zouden alle jongeren, zowel jongens als meisjes, verplicht een aantal jaar in het leger moeten. Volgens het CDA is het de perfecte manier om iets aan het probleemgedrag van jongeren te doen, dat veroorzaakt zou worden door individualisering.

Dienstplicht zou het verband terugbrengen tussen jongeren en de samenleving. Volgens Buma zitten jongeren nu maar te schelden op Nederland, Europa en elkaar, een milieu waar andere politieke partijen volgens het CDA aan bijdragen. „Niet een op een, maar sommige dingen zitten me wel hoog. We hadden eerst de PVV, nu hebben we Denk, wat daar een omgekeerde kopie van is.”

Maatschappelijk debat

Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de dienstplicht zou moeten duren, maar het CDA denkt aan een half jaar tot een jaar. Overigens staat de dienstplicht officieel nog in de wet, al is de opkomstplicht opgeschort waardoor er al lange tijd geen dienstplichtigen worden opgeroepen. Het CDA krijgt nog geen steun van andere partijen, maar zegt eerst het maatschappelijke debat aan te willen wakkeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CDA: voer dienstplicht in voor jonge ‘raddraaiers’
Sluiten