Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 28 jul 2016 / 11:32 uur

Burgerketen lokt illegalen in de val op trainingsdag

Een Britse fastfoodketen heeft zich de woede van haar werknemers op de hals gehaald na een rampzalig verlopen ‘trainingsdag’. Tientallen werknemers uit andere landen werden door de immigratiedienst in de kraag gevat en riskeren nu uitzetting.

Byron Burgers had werknemers van ruim vijftien restaurants in het land samengeroepen voor wat de keten een trainingsdag noemde. Eenmaal daar aangekomen bleek echter dat iedereen werd gecontroleerd op de juistheid van de werkpapieren. Bij 35 mensen, afkomstig uit onder andere Brazilië, Albanië en Egypte, bleken deze papieren niet in orde. Zij worden waarschijnlijk teruggestuurd naar hun geboorteland.

Geplande inval

De plotselinge controle leek een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar volgens Daily Mail wist Byron Burgers van de inval en had de keten het zelfs zo gepland. „We weten hiervan, we hebben dit voorbereid”, zou een manager tegen een van de bezorgde werknemers hebben gezegd.

Erin geluisd

De 35 werknemers zouden illegaal in de fastfoodketen werken, maar toch zijn ze heel erg boos dat Byron Burger hen erin heeft geluisd. „Sommigen van hen werken hier al vier jaar”, aldus een woordvoerder van de actiegroep Shame on Byron, die ook meldt dat 150 andere werknemers zijn ondergedoken uit angst voor meer acties. „Byron wilde ze destijds maar wat graag aannemen en nu laat ze hen vallen als een blok.”

Schuldig of niet?

De hashtag #boycotByron is inmiddels viral gegaan op Twitter en ook op Facebook discussiëren mensen over de vraag of Byron Burgers schuldig is of niet. Byron Burger bevestigt dat er een inval is geweest, maar zegt geen spijt te hebben dit te hebben georganiseerd. „We hebben volledig meegewerkt aan de verzoeken van Immigratie en zullen dat blijven doen”. Hierdoor zal Byron niet worden vervolgd voor het aannemen van illegale werknemers.

https://twitter.com/AbiWilks/status/758280119739965440

https://twitter.com/nclarey/status/758564437599129600

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgerketen lokt illegalen in de val op trainingsdag
Sluiten