Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 7 jul 2016 / 11:02 uur

Brief Hugo Borst over falende zorg massaal gedeeld

Voetbaljournalist Hugo Borst is tegen wil en dank kenner van de verpleegzorg geworden. Via een open brief in het AD mengt hij zich in de discussie over verpleeghuizen. ,,Wij mantelzorgers willen dat onze vader of moeder op tijd wordt verschoond en geknuffeld. Dit is geen wens, dit is een eis.”

Hugo schrijft dat het zijn plicht is om een brief te schrijven, omdat zijn demente moeder, die in een verpleeghuis van Laurens zorginstelling zit het zelf niet meer kan. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ) werd duidelijk dat diverse huizen van zorginstelling Laurens niet aan de norm voldoen.

Volgens Hugo hebben de bewoners van de woongroep het dankzij de geweldige inzet van de verzorgers redelijk goed. Toch zou het volgens hem veel beter moeten kunnen. Hij wijdt de problemen binnen de falende verpleeghuizen vooral aan het feit dat volgens het systeem alles zou moeten worden geregistreerd.

Moe van registratieplicht

,,Hoeveel verzorgers mij de afgelopen maanden niet hebben verteld dat ze tijdens het administreren in gewetensnood komen omdat bewoners aandacht en zorg nodig hebben en ze die niet kunnen geven. Een vertwijfelde manager zei dat ze zo moe was: ’25 kantjes vocht- en voedingbeleid. 36 pagina’s hygiène en infectieziekten. Het risico dat de inspectie komt, is zo groot dat we alles maar vastleggen.”

Meer aandacht voor zorg, minder computerwerk

Hugo pleit voor meer zorg en aandacht en minder computerwerk. Hugo schrijft dat verzorgers één geweldig talent hebben en dat is dat ze fantastisch kunnen verzorgen. ,,Laten we afspreken dat ze voortaan alleen het hoognodige opschrijven.’’

De voetbaljournalist is het zat de verzorgers onnodig veel tijd achter de computer doorbrengen en daardoor geen tijd meer hebben voor fundamentele zaken als het verschonen en knuffelen van de ouderen. Hij stelt dat we niet beter worden van ellenlange protocollen, regels en procedures, maar wel van goede zorg en de kennis en kunde van professionele verzorgende/verpleegkundige. ,,Kappen met die DDR-achtige bureaucratie. Er komt een moment dat ik die computer het raam uit gooi. Echt.” Hugo denkt dan ook dat driekwart van de managers weg kan, ze verdienen veel te veel, maar weten helemaal niet wat er echt speelt op de vloer.

Hugo staat niet alleen in zijn standpunt. Zijn krachtige brief wordt massaal gedeeld en opgepikt door andere media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brief Hugo Borst over falende zorg massaal gedeeld
Sluiten