Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 28 jul 2016 / 12:58 uur

Boze reacties na NL-alert brand Volendam

Een NL-alert in de omgeving van Volendam heeft in de nacht van woensdag op donderdag tot boze reacties geleid. De NL-alert werd ingezet om bewoners in de buurt te waarschuwen, maar ook mensen ver buiten de omgeving van Volendam, zoals Zaandam kregen de waarschuwing.

Onnodig wakker gemaakt

Rond 03.00 brak er een grote brand uit bij een supermarktvestiging van Dirk van den Broek. De supermarkt staat middenin een woonwijk en dus werd er een NL-alert ingezet om buurtbewoners te waarschuwen.

https://twitter.com/rickvbuuren/status/758515358802247680

Mensen in de omgeving van de brand werden verzocht om ramen en deuren voor alle zekerheid te sluiten. De NL-alert reikte alleen veel verder dan de directe omgeving van Volendam, zo werden mensen in Purmerend, Zaandam, Heemskerk en Amsterdam-Noord wakker gemaakt door het bericht.

https://twitter.com/rvandermarkt/status/758509992748183552

Veiligheid voorop

NL-alert is het alarmmiddel van de overheid om buurtbewoners te waarschuwen bij noodsituaties. NL-alert heeft voor een reactie verwezen naar de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland, die in dit geval een inschatting hebben gemaakt van de ernst van de situatie in Volendam. ,,Achteraf gezien is het eerste bericht van de NL-alert over de brand in Volendam in een te ruim gebied verspreid. Latere NL-alert berichten zijn aangepast naar een beperkter gebied,” zegt Diana Schutte, woordvoerster van de veiligheidsregio aan Metro.

De veiligheidsregio begrijpt dat er mensen zijn die niet blij zijn dat hun nachtrust werd verstoord. De klachten worden geëvalueerd en dan zal er gekeken worden of een NL-alert in de toekomst naar minder mensen zal worden gestuurd. ,,Over het algemeen is de NL-alert een snelle manier om mensen te waarschuwen en werkt het erg goed, het is een vrij nieuw middel, dus nog niet iedereen is hier aan gewend,” aldus Diana.

Op basis van de windrichting wordt er gekeken hoe de rook zich zal verspreiden. Vervolgens wordt er een cirkel rond het getroffen gebied getrokken. Het systeem waarmee de berichten worden verstuurd, kiest vervolgens de zendmasten die dit gebied bestrijken en stuurt de alarmering uit. Standaard wordt in een groter gebied uitgezonden dan de cirkel: dit komt door de reikwijdte van de zendmasten.

Geen gewonden

Het vuur sloeg snel over naar een naastgelegen Chinees-Indisch restaurant, hierdoor vormde zich al gauw veel rookmelding boven de brandende gebouwen. De brandweer heeft er voor gekozen om de gebouwen uit te laten branden. Er vielen geen gewonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boze reacties na NL-alert brand Volendam
Sluiten