Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 15 jul 2016 / 07:43 uur

Bloedbad in Nice: al 84 doden

Een truck is donderdagavond op de drukke Promenade des Anglais in Nice ingereden op een menigte. Volgens de autoriteiten zijn er inmiddels 84 doden geborgen. Achttien slachtoffers verkeren in kritieke toestand. Op de boulevard waren tienduizenden mensen aanwezig vanwege de festiviteiten ter gelegenheid van Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag.

Rond 22.30 uur reed een witte vrachtwagen met hoge snelheid de boulevard op, waar een vuurwerkshow net was afgelopen. Zigzaggend door de mensenmasse richtte de truck een waar bloedbad aan. Overal lagen doden en gewonden op straat. Mensen vluchtten in paniek nabijgelegen straten in of zochten bescherming in hotels, zoals te zien was op beelden op Twitter. Volgens de Franse autoriteiten schoot de man met een wapen uit het raam van de vrachtwagen, terwijl hij op de mensenmassa in reed. Ook lag de auto vol met wapens en handgranaten.

Politieagenten slaagden erin de bestuurder van de vrachtwagen uit te schakelen. In een kogelregen werd de chauffeur gedood. Volgens politiebronnen gaat om een 31-jarige man van Tunesische afkomst. Hij was een bekende van de politie die eerder was veroordeeld voor geweld en wapenbezit. De aanslag is nog niet opgeëist.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

Noodtoestand

De Franse president Hollande heeft direct de noodtoestand, die eind deze maand ten einde zou komen, verlengd met drie maanden. In een toespraak sprak Hollande over een ‘verschrikkelijke aanval met een duidelijk terroristisch karakter’. Ook liet hij weten dat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. Volgens de president moet Frankrijk zich blijven verdedigen tegen bedreigingen.

Diverse wereldleiders hebben inmiddels hun medeleven geuit. Zo ook koning Willem-Alexander. ‘Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice’, schrijft hij op de Facebookpagina van Het Koninklijk Huis.

Reactie Zijne Majesteit de Koning op de aanslag in Nice:"Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in…

Gepostet von Het Koninklijk Huis am Donnerstag, 14. Juli 2016

Ooggetuigen laten op Twitter weten gezien te hebben dat de bestuurder van de truck een pistool bij zich droeg.

Een Nederlandse meldt gruwelijke dingen gezien te hebben.

Een ooggetuige meldt aan Metro dat er schoten te horen waren. Op Twitter is te zien dat de ruit van de vrachtwagen ‘doorzeefd is met kogels’.

Er gaan verschillende geruchten dat er ook een gijzeling aan de hand zou zijn. Dit zou plaatsvinden In het restaurant Buffalo Grill, gevestigd in hotel Meridien. Autoriteiten bevestigen dat nog niet. Journalisten ontkenden dit later ook weer.

Een ooggetuige, die anoniem wenst te blijven, vertelt aan Metro dat Fransen het volkslied zongen vanuit hun ramen.

De Franse autoriteiten vragen of mensen geen beelden willen delen van de slachtoffers.

Quartorze Juillet

Het incident gebeurde tijdens het vuurwerk ter ere van de nationale feestdag. 14 juli is een feestdag in Frankrijk. Traditiegetrouw wordt Quartorze Juillet gevierd met veel vuurwerk. Er is tijdens de professionele vuurwerkshows veel politie op de been om de avond in veilige banen te leiden. Op deze nationale feestdag vieren de Fransen de bestorming van de Bastille-gevangenis, waarmee de Franse Revolutie in 1789 begon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bloedbad in Nice: al 84 doden
Sluiten