Metro
Metro Nieuws 16 jul 2016 / 16:45 uur

Amnesty tegen herinvoering doodstraf Turkije

Amnesty International heeft zaterdag gewaarschuwd tegen herinvoering van de doodstraf na de mislukte militaire staatsgreep in Turkije. „Turkije heeft zich verenigd om de rechten tegen een vermeende junta te verdedigen”, liet Turkije-expert van Amnesty Andrew Gardner via Twitter weten. Herinvoering van de doodstraf zou deze „overwinning” weer tenietdoen, zei Gardner.

Aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan riepen tijdens demonstraties tegen de couppoging van een deel van de strijdkrachten in spreekkoren op tot de doodstraf voor de putschisten. Ook vanuit de regeringspartij AKP klonk de roep om een debat over de doodstraf voor de coupplegers.

Aanvullende maatregelen

Premier Binali Yildirim zei zaterdag in antwoord op vragen van journalisten dat de doodstraf in Turkije uit het wetboek is geschrapt. Maar hij voegde eraan toe dat „aanvullende maatregelen” worden overwogen om zulke ‘waanzinnigheden’ in de toekomst te vermijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amnesty tegen herinvoering doodstraf Turkije
Sluiten