Remco Visser
Remco Visser Nieuws 18 jul 2016 / 07:50 uur

Agenten niet blij met politie

Agenten zijn ontevreden over het functioneren van de basisteams van de Nationale Politie. Die zijn een „anonieme grote hoop”, zeggen agenten in een rapport dat onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap maandag publiceert.

De basisteams bestaan uit 60 tot 200 agenten. Ze gaan naar incidenten toe, houden contact met wijken en bestrijden bijvoorbeeld diefstal, inbraken en vernielingen.

Kloof

Volgens de agenten zijn er te veel verschillende leidinggevenden. Ook is er een kloof ontstaan tussen politie en burgers, de politie is bezig met het ,,organiseren van afstand”, bijvoorbeeld door politiebureaus te sluiten. Het onderzoek vond plaats in de laatste vier maanden van vorig jaar, midden in de periode dat de politie werd gereorganiseerd.

Alle onderzochte basisteams proberen door het creëren van subteams antwoorden te vinden op het feit dat ze te groot zijn om uit zichzelf een sociaal verband te vormen. Het functioneren van deze subteams levert binnen de basisteams ook veel discussie, onrust en onvrede op, aldus het rapport.

Basis

Korpschef Erik Akerboom erkent dat bij de basisteams behoefte is om zaken zelf goed te organiseren. ,,Ik wil die basis versterken en dat kan onder andere door meer ruimte te geven voor maatwerk”, aldus de korpschef. ,, De functies in een basisteam en de samenstelling van het voertuigenpark, het mobiele werken en daarbij behorende toerusting: voor zulke aspecten is flexibiliteit nodig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Agenten niet blij met politie
Sluiten