Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 jul 2016 / 17:05 uur

Aanhangers Gülen massaal ontslagen in Turkije

Aan de politieke zuiveringen in Turkije lijkt geen einde te komen. Ook op woensdag werden negenhonderd politieagenten ontslagen in de hoofdstad Ankara. Zij zouden aanhangers zijn van de Gülen-beweging.

De ontslagen van woensdag komen bovenop de achtduizend politieagenten die al de laan uit waren gestuurd. Ook zij zouden Gülenisten zijn geweest.

Klopjacht

Sinds de couppoging van vrijdag is er een ware klopjacht gaande op aanhangers van de Gülen-beweging. Volgens de Turkse premier Binali Yildirim is het de bedoeling om de religieuze beweging volledig uit Turkije te verdrijven.

De AK-partij van president Erdogan en de volgelingen van geestelijke Fethullah Gülen zijn al jaren in een steeds fellere machtsstrijd verwikkeld. Volgens Erdogan zit Gülen achter de staatsgreep, iets wat Gülen zelf ontkent. De Turkse regering zou inmiddels een officieel uitleveringsverzoek bij de Verenigde Staten hebben ingediend om Gülen, die in Amerika woont, in handen te krijgen.

Massaontslag in onderwijs

Het ontkennen van Gülen heeft de Turkse regering er niet van weerhouden om al meer dan 50.000 ambtenaren en andere overheidsdienaren te ontslaan of op non-actief te stellen. Op het ministerie van binnenlandse zaken werden bijna negenduizend ambtenaren ontslagen. Bij de ministeries van financiën (1500) en religieuze zaken (492) ging de bezem er ook flink doorheen.

De laatste dagen was vooral het onderwijs aan de beurt. Op het ministerie van onderwijs zouden al meer dan 21.000 ambtenaren zijn ontslagen. En van 21.000 leerkrachten werd hun onderwijsbevoegdheid ingetrokken, vanwege terroristische activiteiten. Academici is verboden om het land te verlaten.

De Turkse regering zou inmiddels een officieel uitleveringsverzoek bij de Verenigde Staten hebben ingediend om Gülen, die in Amerika woont, in handen te krijgen. Het lijkt er niet op dat de Amerikanen daar gehoor aan zullen geven.

Ook in het leger wordt schoon schip gemaakt. Op woensdag werden 99 generaals aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. In totaal zitten er nog zesduizend soldaten in de cel.

Doodstraf

Wat er met hen gaat gebeuren is onduidelijk. Er wordt gesproken over het herinvoeren van de doodstraf. Volgens president Erdogan moet er binnenkort een debat gevoerd worden in het parlement of de doodstraf passend is nadat zijn aanhangers tijdens een demonstratie hierom scandeerden. Turkije schafte de doodstraf in 2004 af om in de toekomst te kunnen voldoen aan de toetredingseisen van de Europese Unie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanhangers Gülen massaal ontslagen in Turkije
Sluiten