Rens Oving
Rens Oving Nieuws 1 jul 2016 / 13:08 uur

8 jaar cel voor Jumbo-afperser Alex O.

De man die Jumbo-personeel en -klanten maanden in angst liet, is veroordeeld tot acht jaar cel. Hoewel hijzelf ontkent, is Alex O. volgens de rechtbank de man die de winkelketen probeerde af te persen door bommen voor de deur neer te leggen.

De politie was vijf maanden lang op zoek naar O., die in de tussentijd twee keer een bom bij een Jumbo-filiaal neerlegde.

Een keer ging een bom daadwerkelijk af, deze vernielde een ruit. Een andere bom op de Groningse Wilhelminakade ging niet af. Volgens het NFI zou deze een kracht van vijf tot acht handgranaten hebben gehad als dit wel was gebeurd. Dat er geen doden zijn gevallen, is dan ook niet te danken aan Alex O., maar enkel aan puur geluk, concludeert de rechtbank.

O. stuurde vervolgens kaarten naar het supermarktbedrijf waarin hij bitcoins, ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro, eiste. Een Jumbo-filiaal in Zwolle kreeg zelfs een dreigbrief met daarin in een beetje explosieve stof. Jumbo weigerde uiteindelijk te betalen.

Kookwekker

O. liep uiteindelijk tegen de lamp vanwege een kookwekker die hij als ontstekingsmechanisme in de niet ontplofte bom had gebruikt. Door uit te zoeken wie allemaal zo’n kookwekker hadden gekocht, werd O. uiteindelijk gevonden.

Bij O. thuis werden chemicaliën aangetroffen om explosieven te maken. Onder een postzegel van de kaart in Zwolle werd vervolgens ook nog DNA van O. gevonden.

‘Stelletje mafkezen’

Volgens de rechtbank is daarmee voldoende bewezen dat O. en de Jumbo-afperser dezelfde persoon zijn.

Alex O. heeft altijd ontkend dat hij Jumbo heeft afgeperst. Na de uitspraak stormde hij woest de zaal uit terwijl hij de rechters uitmaakte voor ‘een stelletje mafkezen’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 jaar cel voor Jumbo-afperser Alex O.
Sluiten