Metro
Metro Nieuws 7 jul 2016 / 12:15 uur

2016 wordt extra lang jaar

We zijn tegenwoordig allemaal maar druk, druk, druk en kunnen dus best wel wat extra tijd gebruiken. Alleen waar haal je die extra tijd vandaan? Nou, dit jaar hoef je niets te doen voor een heel klein beetje extra tijd. Want 2016 zal de boeken in gaan als een langer jaar dan normaal. Een seconde, om precies te zijn.

Op 29 februari hadden we al een extra dag, vanwege het schrikkeljaar en op 31 december wordt er ook een extra schrikkelseconde toegevoegd. Hiermee wordt er voorkomen dat de klokken verkeerd lopen.

Te laat voor de ‘echte tijd’

Eens in de zoveel jaar hebben we een extra seconde nodig, omdat de ‘officiele tijd’ die wordt bijgehouden door speciale atoomklokken anders te ver gaat uit lopen van de zonnetijd ofwel de ‘echte’ tijd.

De aarde draait in een dag om zijn as. Een seconde is een dag gedeeld door 86.400. Maar die oude formule loopt niet helemaal gelijk met de atoomklokken die tegenwoordig worden gebruikt. Een gemiddelde dag duurt 86.400,002 seconden. Dat komt neer op een seconde in anderhalf jaar tijd. Met een schrikkelseconde kan de aarde de atoomklok ‘achterhalen’.

Een schrikkelseconde staat los van de schrikkeldag, hoewel het principe hetzelfde is. Een jaar is één omloop van de aarde rond de zon. Dat duurt niet precies 365 dagen, maar ongeveer zes uur langer. Daarom is er eens in de vier jaar een schrikkeldag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
2016 wordt extra lang jaar
Sluiten